avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omorul calificat-lcm
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omorul calificat-lcm

Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca un prieten este acuzat de omor calificat doar pentru ca s-a intamplat in public iar in noul cod penal nu mai este aceasta litera ,(lit i) insa are o noua litera in care se spune ca tot omor calificat ramane daca fapta este facuta de cineva care a mai comis un omor in fapta consumata iar acel cineva a fost condamnat anterior faptei de acum si anume omor pentru lovituri cauzatoare de moarte.
Cel mai recent răspuns: roberto3 , utilizator 11:55, 29 Octombrie 2011
diferenta intre omor si lovituri cauzatoare de moarte o face intentia - in primul caz ai dorit sau acceptat moartea victimei ca rezultat al actiunii/inactiunii iar in cel de-al doilea caz rezultatul actiunii a depasit intentia autorului.

noul CP nu are nici o implicatiein acest caz, el va intra in vigoare abia anul viitor desi nici asta nu este sigur.
Infractiunea de Loviri sau vatamari cauzatoare de moarte este infractiune distincta in codul penal reglementata la articolul 183. Noul cod penal de care vorbiti nu este inca intrat in vigoare, deci omorul savarsit in public va fi considerat omor calificat.
Nu se poate retine varianta de la omorul deosebit de grav de la art 176 lit c, de catre o persoana care a mai savarsit un omor, in cazul in care prima infractiune a fost de fapt Loviri sau vatamari cauzatoare de moarte.
Deci sunt doua fapte diferite? Nu se cosidera ca a mai savarsit un omor propriu zis ci doar lcm?
Da sunt 2 fapte diferite. Si nu, nu se considera ca a mai savarsit un omor, ci doar lcm.
In mod obiectiv, inafara de intentie, ceea ce este un element esential pentru incadrarea acestei fapte, incadrarea juridica a prietenului dumneavoastra se va face raportat la modul in care a avut loc omoul si anume de cate ori la lovit, unde l-a lovit, cu ce la lovit. Daca in urma acestei analize se stabileste ca, de exemplu: la lovit cu pumnul in gura o singura data, si victima a cazut lovindu-se de un corp dur v-a fi considerat ne aflam in fata LCM, in comparatie cu situatia in care s-ar constata ca acesta la lovit cu o bata de baseball in repetate randuri in zona capului, timp de 5 minute, cand v-a fi clar o situatie de omor.
Dupa cum au spus si cei dinaintea mea faptul ca in noul cod penal nu se v-a mai regasi agravanta in cazul savarsirii faptei in public nu are nici o relevanta in acest moment, DAR daca procesul se v-a tergiversa sa spunem 2 ani, atunci aceasta modiicare( daca intre timp codul intra in vigoare) va fi in folosul prietenului dumneavoastra, deoarece v-a trebuii alicata legea mai favorabila, in cazul de fata cea noua.
In cazul agravantei la care v-ati mai referit inainte si anume o persoana care a mai savarsit un omor, dupa cum au spus si antevorbitorii mei, cel care anterior a fost condamnat pentru infractiunea de lovituri cauzatoare de moarte , nu face obiectul agravantei.

Alte discuții în legătură

Circumstante atenuante- omor roberto3 roberto3 Buna ziua. Intr-un proces penal circumstantele atenuante se mai retin de catre instanta daca intra in concurs cu recidiva? E grav daca inculpatul este ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare catcam catcam Buna ziua!vreau sa supun dezbaterii o speta in care sunt implicate mai multe familii de o parte si un individ certat cu legea. Concret, de circa 3 ani ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare? robiy robiy Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)