avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Noul Cod de procedura civila - pareri, noutati
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Noul Cod de procedura civila - pareri, noutati

Cine a citit Proiectul noului Cod de procedura civila ?
Haideti sa discutam noile prevederi ...... o parere la prima citire ... ... urmeaza structura unui curs universitar de Drept procesual civil elaborat de profesori universitari.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 11:49, 15 Iunie 2009
Nu va intra in vigoare asa curand....poate prin 2011
Nu acesta era sensul mesajului initial ... eu cred ca va intra in vigoare mai inainte de anul spus de tine.



Mi-au fost necesari 12 ani sa invat cat de cat Codul de procedura civila actual si acum il schimba. Ghinionul meu:D:D
Oricum proiectul aflat pe site-ul MJ este interesant si comporta destul de multe discutii si dezbateri . Recunosc faptul ca doar mi-am aruncat o privire si in opinia mea schimba in bine anumite chestii. De exemplu- Art. 11. – (1) Dreptul la apărare este garantat.
(2) Părţile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condiţiile legii. În faţa instanţei de recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic.
Interesant acest alineat 2. Creste rolul avocatului si a consilierului juridic si implicit cred ca va creste calitatea actului de justitie. Nu stiu, spun si eu .
Alta chestie-intareste principiul rolului activ al instantei-art.20 (3) În cazurile expres prevăzute de lege, precum şi atunci când raportul juridic dedus judecăţii o impune, judecătorul va dispune, chiar dacă părţile se împotrivesc, introducerea în cauză a altor persoane ca reclamant sau pârât
Inca un aspect: Incearca sa dea o forma legala, normativa, unor creatii jurisprudentialeArt. 30. – Interesul trebuie să fie determinat, legitim, personal, născut şi actual. Cu toate acestea, chiar dacă interesul nu este născut şi actual, se poate formula o cerere cu scopul de a preveni încălcarea unui drept subiectiv grav ameninţat sau pentru a preîntâmpina producerea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara.
Si multe altele..bune...in ceea ce priveste probele: exemplu:Art. 251. – Înscrisul pe suport electronic este admis ca probă în aceleaşi condiţii ca înscrisul pe suport de hârtie, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

. Oricum, este bine ca ai supus comunitatii necesitatea dezbaterii acestui cod. Eu am descoperit lucruri destul de bune. Probabil daca il vom lectura mai cu atentie vom descoperi si bube si este bine ca aceste bube sa fie discutate cu precadere



Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
truevio, utilizator
Până la data de 25 aprilie 2008, orele 14.00 se pot eventualele observaţii şi propuneri pe marginea proiectului noului Cod de procedura civila, la Ministerul de Justitie
Cazurile de incompatibilitate s-au inmultit cu cele care existau la recuzare. De fapt, incompatibilitatea se confunda cu recuzarea - art.38 si art.40.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
truevio a scris:

(2) Părţile au dreptul, în tot cursul procesului, de a fi reprezentate sau, după caz, asistate în condiţiile legii. În faţa instanţei de recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic.

Pariu ca-n maxim 6 luni de la intrarea in vigoare a textului, acesta va fi declarat neconstitutional... :)

truevio a scris:

Art. 251. – Înscrisul pe suport electronic este admis ca probă în aceleaşi condiţii ca înscrisul pe suport de hârtie, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

Înscrisul pe suport electronic este cel mai usor de falsificat si e cel mai greu de dovedit falsul... nu sunt de acord cu acest text!

Alte discuții în legătură

Avocat din oficiu Atonn Atonn Buna ziua, Sunt avocat de putin timp si as dori sa stiu cum se poate deveni avocat din oficiu. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Despre aplicaþiile jocului de ºah themis themis Iniţiatorii textelor articolelor 13, 83 şi 486 NCPC au avut în vedere, în opinia mea, cel puţin două obiective. Unul declarat şi unul nu. Primul ar ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu ContSters83715 ContSters83715 cine a mai apelat la un avocat din oficiu cui s-a adresat? Baroului , instantei, asociatiei care are fonduri de la uniunea europeana in acest sens? cum a ... (vezi toată discuția)