Cine a citit Proiectul noului Cod de procedura civila ?
Haideti sa discutam noile prevederi ...... o parere la prima citire ... ... urmeaza structura unui curs universitar de Drept procesual civil elaborat de profesori universitari.
Radio Erevan va raspunde:
Da, este adevarat ca la elaborarea noului C.pr. civ. s-au luat in consideratie peste 7000 de observatii insa era vorba numai de erori de ortografie si punctuatie.
Maestre,
Vă mulţumesc pentru această explicaţie "ştiinţifică".
După atâţia ani trebuie să recunoaştem că Radio Erevan a fost pentru noi acea bucaţică de zahăr cubic pe care o doream pentru a ne mai îndulci viaţa amară.
Prin aceasta prevedere se doreste solutionarea unlor litigii intre parti in mod definitiv, pentru a nu se ajunge in situatia unor noi litigii doar pt ca o anumta hotarare nu este opozabila eventualelor persoane care ar putea pretinde anumite drepturi. Insa, pe de alta parte, nu trebuie incalcat Principiul disponibilitatii in Procedura civila. Daca reclamantul nu intelege, sau nu stie sa cheme in judecata anumite persoane, asta e... riscul lui. Insa daca nu cheama in judecata cu rea credinta persoane care ar putea pretinde drepturi in cauza (de ex, lasa pe dinafara un mostenitor), astfel de abuzuri de drept ar trebui sanctionate altfel decat prin reluarea procesului de la inceput...
Dupa parearea mea, instanta ar terbui doar sa puna in discutia partilor necesitatea chemarii in judecata a altor persoane si acestea sa hotarasca. Cum sa introduca instanta, din oficiu, alte persoane in cauza? Care este interesul instantei? atata timp cat instanta ar trebui sa ramana impartiala... N-au decat partile sa se judece pana nu mai pot dupa aceea... Judecatorul le-a pus in vedere, si-a indeplinit rolul activ, dar ramane la aprecierea partilor sa se judece cu anumite persoane.
In prezent, in plangerile la contraventie societatea (sau societatile de asigurari) de raspundere civila auto este obligatoriu sa fie introdusa in cauza. Chiar daca partile nu solicita, instanta citeaza si societatea respectiva, tocmai pentru a evita alte procese de despagubiri civile.