avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cota din mostenire a sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cota din mostenire a sotului supravietuitor

Acum 2 ani mama murit. Au ramas 2 apartamente....unul cu 2 camere si unul cu 3 camere. Tata s-a recasatorit. Succesiunea am facut-o dupa ce s-a recasatorit. Din succesiune se intelege ca noua( celor 2 fiice) ne-ar reveni apartamentul cu 3 camere, si lui tata cel cu 2 camere....daca am renunta noi la un sfert din apartamentul lui si el ar renunta la un sfert din apartamentul cu 3 camere. Tata a promis inainte sa se recasatoreasca, fara sa stie legile, ca sotia sa nu va avea nici un beneficiu dupa moartea lui....deoarece toate bunurile sunt dobandite cu prima sotie si cea de-a 2-a sotie nu a contribuit cu nimic. Dar problema care s-a ivit nu e numai daca va beneficia dupa moartea lui tata.......sotia lui vrea sa beneficieze ACUM. Ea spune ca vrea siguranta. Ei 2 stau deja in apartamentul cu 2 camere si ea pretinde ca i se cuvine ca si sotie a lui tata sa ramana pana va muri ea in apartamentul cu 2 camere in care il locuiesc amandoi acum. Tata este mai in varsta decat ea si de aceea pune ea problema ca tata va muri primul si ea va ramane pe drumuri. Ea insa nu ar ramane pe drumuri pentru ca mai are o casa in afara Bucurestiului numai a ei. Dar pretinde ca este dreptul ei sa moara acolo. Noi fetele avem familii cu copii fiecare...si nu ne dorim ca...in caz ca tata moare....sa ramana acolo si sa nu o putem evacua. Ea il ameninta ca daca nu va face ca ea va divorta de el....si lui ii este frica si nu mai stim nici noi de ce poate fi in stare. Credem ca nu va mai ramane ca la inceput, asa cum a promis inaninte sa se casatoreasca. Poate sa ii faca vreun act la Notariat in care sa specifice ca vrea sa o lase sa beneficieze de bunurile lui dupa moartea lui? Sau ce poate sa faca atata timp cat doar succesiunea este facuta iar noi 3 (tata si noi fetele) suntem proprietari comuni pe amandoua apartamentele? Ce am mai putea sa facem ca sa nu aiba ea dreptul sa ramana acolo? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
In primul rand ca bunurile dobandite prin mostenire nu fac parte din masa succesorala a sotului supravietuitor. Adica, mama vitrega nu are drept de mostenire asupra apartamentului de 2 camere unde locuieste cu tatal dvs. El poate sa faca testament in favoarea ei, insa nu va fi legal peste acest apartament. Ea, in schimb, poate beneficia de drept de habitatie viagera acolo.
drept de habitatie viagera..... adica dupa moartea tatalui nu ne putem duce sa locuim una dintre noi cu ea acolo? are dreptul sa ramana acolo?
Puteti sa va duceti acolo, insa nu stiu daca veti agrea acest mod de a convietui cu mama vitrega. Ideea este ca nu puteti sa o dati afara putand avea dreptul de a locui pana la moarte.
Apa_dulce a scris:

In primul rand ca bunurile dobandite prin mostenire nu fac parte din masa succesorala a sotului supravietuitor. Adica, mama vitrega nu are drept de mostenire asupra apartamentului de 2 camere unde locuieste cu tatal dvs.


Oy-vey! Oy-gevalt ... Cum sa nu faca parte? :angry: Legea nr. 319/1944 ... va spune ceva?

1. In ipoteza cand tatal d-voastra moare fara sa lase testament iar situatia juridica ramane aceeasi cu cea de acum sotia acestuia va mosteni 1/4 din toata averea lui (art. 1 lit. a din Legea nr. 319/1944). Cu alte cuvinte, dupa moartea lui, situatia ar arata astfel:
A. Apartamentul cu 3 camere
- fica 1 - 15/32 parti
- fica 2 - 15/32 parti
- sotia - 2/32 parti
B. Apartamentul cu 2 camere
- fica 1 - 13/32 parti
- fica 2 - 13/32 parti
- sotia - 6/32 parti
2. Tatal poate sa dispuna cum doreste de acel apartament si fie sa va instraineze d-voastra apartamentul iar sotiei sa-i cedeze uzufructul, pastrandu-si si el acest drept (in aceasta ipoteza fiecare din ei ar locui acolo pana la moarte).
3. Asa cum am scris mai sus totul depinde de vointa tatalui d-voastra care dispune cum doreste de averea sa. In functie de ceea ce doreste el se pot gasi solutii.
Va multumesc!! Chiar am inteles acuma!! Nota 10! Dar daca tata ne face noua testament (asa a promis) Sotia lui ar mai avea vreun drept?

Alte discuții în legătură

Drept de habitatie viagera AlinaLavinia AlinaLavinia Tata s-a recasatorit. Prin succesiune lui i-ar reveni un apartament cu 2 camere. Partajul nu s-a facut. Sotia lui cere, amanintandu-l cu divort, sa ii faca ... (vezi toată discuția)
Mostenire legala care sunt cotele partilor? claudiughebauer claudiughebauer Tatal moare si lasa sotia cu care nu are copiii si 3 copiii din alta casatorie cum se imparte apartamentul de 2 camere???Apartament cumparat de parinti ... (vezi toată discuția)
Succesiune sot maria.dinca maria.dinca buna ziua, in urma succesiunii dupa tatal sotului, casa i-a ramas acestuia cu obligatia sa o intretina pe mama sa pana la moartea ei (clauza viagera). ... (vezi toată discuția)