avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract munca

Buna ziua tuturor!


Tinand cont de prevederile legale, in ce conditii se poate dispune concedierea unui angajat( top management) ce nu corespunde profesional si care refuza intelegerea partilor?
Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă - art.61 lit.d din Codul muncii.
Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.
Angajatorul este obligat să ofere salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, salariatul având la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-şi manifesta expres opţiunea pentru locul de muncă oferit. Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru găsirea unui loc de muncă pentru salariatul concediat.
Decizia de concediere trebuie luată în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării situaţiei de necorespundere profesională. Decizia va fi emisă în scris, va fi motivată în fapt şi în drept, va cuprinde durata preavizului, termenul în care poate fi contestată şi instanţa de judecată la care se contestă, precum şi lista locurilor de muncă disponibile şi termenul de exprimare a opţiunii. Decizia produce efecte de la data comunicării salariatului.


Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,

Revin cu amanunte legate de aceasta problema: persoana in cauza a trecut perioada de proba si actualmente afiseaza un comportament inadecvat ce determina o tensiune in colectivul firmei (tipa, urla si injura). Nu exista dovezi inregistrate cu acest comportament ci numai marturia celor din colectiv. In ultima vreme s-au succedat o serie de demisii din partea angajatilor si practic au fost afectate o serie de activitati.
In acest caz, angajatorul ce optiuni are? si cum ar trebui sa procedeze?

Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2008
Aneka_ro, utilizator
Aneka, cul l-ai angajat?!!:))
Da, stiu, nu e de ras, se mai intampla
Pai...daca e din top, nu are teluri?
de ex nu are ca tel pastrarea unui coeficient de fluctuatie a pesonalului din subordine?
daca nu si-a indeplinit un astefel de tel, cf fisei de post sau altui document care stabileste aceste lucruri, atunci nu si_a indeplinit atributiile si, ;) , ai posibilitatea sa_i dai doua otiuni: o varianta pe care nu ar acceptao, cum ar fi demararea unei proceduri de cercetare si sanctionare disciplinara sau despartirea de comun acord:)
Sau poate vreti sa il tineti in continuare (pana distruge toata echipa B-) ) caz in care il trimiteti ma ceva formare de gen leadership, sau teambuildinguri, dar cred ca nu merita efortul...
Unii au trecut in ROI si obligatii de comportament nonviolent, sau de neaducere atingere demnitatii altor angajati sau colaboratori... poate e cazul sa treci asa ceva la obligatii si atunci poti rezolva cat se poate de legal astfel de probleme.
Succes!:)

Aneka_ro a scris:

Buna ziua,

Revin cu amanunte legate de aceasta problema: persoana in cauza a trecut perioada de proba si actualmente afiseaza un comportament inadecvat ce determina o tensiune in colectivul firmei (tipa, urla si injura). Nu exista dovezi inregistrate cu acest comportament ci numai marturia celor din colectiv. In ultima vreme s-au succedat o serie de demisii din partea angajatilor si practic au fost afectate o serie de activitati.
In acest caz, angajatorul ce optiuni are? si cum ar trebui sa procedeze?

Multumesc anticipat pt raspunsuri.


In opinia mea poti trece la desfacerea pe temei disciplinar a contractului individual de munca - art. 61 lit. a din Codul Muncii. In cazul cercetarilor disciplinare, procedeaza simplu, metodic,"comunist": subordonatii agresati verbal fac referat conducerii, care in baza sesizarii dispune cercetarea disciplinara. Dovada ta e referatul colegilor, ca doar nu ti s-ar cere in instanta inregistrarea video a comportamentului celui in cauza. E imposibil ca in regulamentul de ordine interioara, contractul colectiv de munca etc sa nu gasesti dispozitii cu privire la comportamentul angajatilor. In caz de proces depun marturie colegii, daca instanta nu e multumita de dovezile scrise.
In momentul cand sunt efectiv injurati, colegii pot sa cheme politia la fata locului, care va intocmi proces-verbal de sanctionare pentru proferarea de injurii conform L. 61/1991- in baza declaratiilor martorilor.Acest proces-verbal iti poate fi furnizat de politie la un eventual proces, sau daca ai noroc chiar in baza unei solicitari scrise in care sa specifici ca societatii ii este necesar la cercetarea disciplinara.
Probabil ca isi va da demisia pe parcursul cercetarii disciplinare...dar oricum trebuie sa fii prevazatoare si sa faci totul ca la carte, urmand dispozitiile Codului Muncii: convocare la cercetare cu scrisoare recomandata si confirmare de primire s.a.m.d., pastreaza toate dovezile.

Alte discuții în legătură

Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)