avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale un raspuns pentru o firma in dizolvare
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

un raspuns pentru o firma in dizolvare

am o firma din 2006 ,dar anul 2010 nu am avut o activitate clara si am fost pe pierdere si acum am ceva datorii,din aceasta cauza nu am depus nici o declaratie sau bilant de 1 an de zile pentru ca nu puteam sa achit datoria la contabil.In decembrie anul trecut am primi de la Registrul Comertului o hotarare judecatoreasca prin care mi se comunica ca firma se dizolva .Ce ar trebuii sa fac sa inchid firma si tot odata sa am costuri putine neavand lichiditati. va multumesc astept un raspuns:(
Cel mai recent răspuns: marusica_2006 , utilizator 11:36, 6 Februarie 2011
aceasta hotarare a fost emisa probabil din cauza ca Dvs. nu ati depus bilantul la RC la timp (in baza art. 237 din Legea nr. 31/1990); in aceasta situatie, ori va grabiti si duceti bilantul la RC si se anuleaza, ori declarati recurs impotiva incheierii judecatorului delegat/sau a hotarii instantei, depinde ce document este, asta daca mai sunteti in termenul de recurs
Ce ar trebuii sa fac sa inchid firma si tot odata sa am costuri putine neavand lichiditati

Dizolvarea este doar prima etapa in vederea radierii societatii
Hotararea de dizolvare se publica in MO si devine irevocabila dupa 30 de zile. Dupa aceasta data trebuie sa numiti un lichidator care sa solicite in final radierea soc .
Daca dvs nu numiti un lichidator atunci ANAF (avand in vedere ca aveti datorii) va solicita acest lucru la ORC
tocmai ca eu vreau sa-mi inchid firma ,si neavand lichiditati si datorii mari nu stiu cum sa o fac cu cat mai putini bani:sorry:
L 31 1990
Art. 237
(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
(2) Dispozitiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile in cazul in care societatea a fost in inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.
(3) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putand sa se indrepte impotriva societatii.
(4) In cazul mai multor hotarari judecatoresti de dizolvare, pentru situatiile prevazute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in forma unui tabel cuprinzand: codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare. In aceste cazuri, tarifele de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotararii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii, in conditiile alin. (3) si alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comertului in care este inregistrata societatea a carei dizolvare a fost pronuntata.
(6) La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7^1) Hotararile judecatoresti pronuntate in conditiile alin. (7) se comunica lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si se afiseaza la sediul oficiului registrului comertului in care este inmatriculata societatea comerciala dizolvata.
(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.
(9) Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.
(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor.

D-voastra nu aveti obligatia numiri unui lichidator.
Potrivit aliniatului (7) numirea lichidatorului se face de judecator la cererea oricarei persoane interesate.
Cu lichiditati zero si patrimoniu probabil tot nul, si in plus cu datorii, nu cred ca sunteti “o persoana interesata”. :D

In schimb, ANAF are obligatia sa ceara judecatorului numirea unui lichidator, in calitate de creditor. La fel si oricare alt creditor are aceasta obligatie, daca vrea sa isi recupereze datoriile. :)

Daca nu se face in termenul prevazut de 3 luni, atunci nici judecatorul nu poate numi un lichidator deoarece nu exista nici o persoana interesata.

El este obligat sa pronunte, conform aliniatului (8) societatea se radiaza din oficiu, iar firma va suporta cheltuielile. D-voastra puteti fi tras la raspundere doar daca ati incalcat legea respectiv ati comis ilegalitati consemnate de lege.
Daca ANAF-ul nu a declarat inca firma inactiva fiscal ar fi bine sa depuneti urgent declaratiile la zi (100,102,300,301, 390,394) pentru a nu vi se inscrie fapta in cazierul fiscal al firmei si al dvs.

Fapta de a aduce o firma ca si administrator (in situatia in care sunteti si administrator) in inactivitate fiscala prin nedepunerea timp de cel putin 6 luni a declaratiilor fiscale ale firmei se inscrie in cazierul fiscal al acestei firmei si al administratorului ei.

Cazierul fiscal este deosebit de neplacut deorece va limiteaza unele drepturi (foarte importante), vezi OG 75/2001 si HG 31/2003 !

Alte discuții în legătură

Trecerea patrimoniului in posesia actionarilor stelian67 stelian67 Am avut o societate comerciala care in timp ce se afla cu activitatea suspendata a fost dizolvata pentru nedepunerea situatiilor financiare. Societatea nu are ... (vezi toată discuția)
Dizolvare societae ContSters168570 ContSters168570 In cazul nedepunerii bilanutului am inteles ca se dizolva societatea.Care sunt pasii urmatori?Se va desemna un lichidator?Care sunt taxele pt acest lichidator ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa inchid punctul de lucru Mihaela Nicolaescu Mihaela Nicolaescu Buna ziua. Sunt administrator la un SRL care are 3 asociati, dintre care unul sunt si eu(34%). Am inchis o unitate care nu mai functiona dar nu pot sa inchid ... (vezi toată discuția)