avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Nu pot sa inchid punctul de lucru
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Nu pot sa inchid punctul de lucru

Buna ziua. Sunt administrator la un SRL care are 3 asociati, dintre care unul sunt si eu(34%). Am inchis o unitate care nu mai functiona dar nu pot sa inchid punctul de lucru pt ca asociatii mei nu mai raspund la telefoane si trebuie sa semneze acel acord prin care se poate inchide punctul la camera de comert. Mentionez ca societatea are mari datorii la stat si la alti furnizori si ar trebui sa intre in insolventa, mai ales ca acesti asociati ai mei nu sunt dispusi sa discute o eventuala plata a lor. Evident, eu nu pot suporta singura aceste datorii. Intrebarea mea este urmatoarea: ce as putea sa fac sa nu mai fiu administrator la aceasta societate si daca nu se poate face nimic in acest sens, se poate intampla ceva cu niste bunuri personale mobile pe care le-am vandut recent unor persoane?
Cel mai recent răspuns: Marcela Jechian , Consilier juridic 10:19, 7 Decembrie 2010

Mentionez ca societatea are mari datorii la stat si la alti furnizori si ar trebui sa intre in insolventa

Legea 85/2006 va obliga pe dvs in calitate de administrator sa cereti deschiderea procedurii de insolventa avand in vederea ca societatea nu mai poate platii datoriile curente cu sumele de bani disponibile !
ce as putea sa fac sa nu mai fiu administrator la aceasta societate si daca nu se poate face nimic in acest sens, se poate intampla ceva cu niste bunuri personale mobile pe care le-am vandut recent unor persoane?

sa convocati Adunarea generala a asociatilor avand ca scop inlocuirea adm
Pentru a iesi din societate, va trebui sa cereti dizolvarea printr-o cerere depusa la Tribunalul in a carui circumscriptie isi are firma sediul principal. Este bine sa o faceti cat mai repede pentru a nu se evita ajungerea la declansarea procedurii insolventei ( Legea nr. 85/2006), intrucat firma are mari datorii, pentru ca pe aceasta cale se poate atrage raspunderea penala si/sau materiala (cu bunurile personale) a asociatilor si administratorului pentru aducerea societatii in starea de insolventa. Cadrul legal al acestei operatiuni este art. 237, alin.1, lit.c) din Legea nr. 31/1990 si se aplica in functie de situatia de fapt in care va aflati:

Art. 237
(1)La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a)societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
b)societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului;
c)societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;
d)societatea nu şi-a completat capitalul social, în condiţiile legii.

(2)Dispoziţiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile în cazul în care societatea a fost în inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului. Durata inactivităţii nu poate depăşi 3 ani.

(3)Hotărârea tribunalului prin care s-a pronunţat dizolvarea se înregistrează în registrul comerţului, se comunică direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putând să se îndrepte împotriva societăţii.

(4)În cazul mai multor hotărâri judecătoreşti de dizolvare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în forma unui tabel cuprinzând: codul unic de înregistrare, denumirea, forma juridică şi sediul societăţii dizolvate, instanţa care a dispus dizolvarea, numărul dosarului, numărul şi data hotărârii de dizolvare. În aceste cazuri, tarifele de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se reduc cu 50 %.

(5)Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi (4). Dispoziţiile art. 60 alin. (3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.

(5)Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.

(6)La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.

(7)Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(71)Hotărârile judecătoreşti pronunţate în condiţiile alin. (7) se comunică lichidatorului numit, se publică pe pagina de internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi se afişează la sediul oficiului registrului comerţului în care este înmatriculată societatea comercială dizolvată.

(8)Dacă judecătorul delegat nu a fost sesizat, în condiţiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu din registrul comerţului, prin încheiere a judecătorului delegat, pronunţată la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, cu citarea părţilor, conform dreptului comun.

Daca in termen de 3 luni de la ramanerea irevocabila a hotararii de dizolvare, reprezentantii societatii nu solicita numirea unui lichidator si nicio alta persoana interesata in alte 3 luni urmatoare, ONRSC va cere instantei radierea societatii comerciale.

(9)Încheierea de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.

(10)Bunurile rămase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comerţului, în condiţiile alin. (8) şi (9), revin acţionarilor. Acest drept se prescrie in termen de 6 luni de la comunicarea hotararii de radiere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea patrimoniului in posesia actionarilor stelian67 stelian67 Am avut o societate comerciala care in timp ce se afla cu activitatea suspendata a fost dizolvata pentru nedepunerea situatiilor financiare. Societatea nu are ... (vezi toată discuția)
Dizolvare societate comerciala casanova casanova Poate fi dizolvata o societate comerciala prin hotarare judecatoreasca fara a mai parcurge pasii prin Registrul comertului ? (vezi toată discuția)
Srl in insolventa, procedura angajat001 angajat001 Buna ziua, Vreau sa incep procedura de radiere sau insolventa a unui srl cu 4000 lei datorie si penalitati la stat, ce dureaza mai putin, radierea sau ... (vezi toată discuția)