avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrare juridica - cuantum paguba
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrare juridica - cuantum paguba

1.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr VIII / 2007 mai este valabila dupa intrarea in vigoare a Legii privind mica reforma din Justitie?
2.
In cazul in care este majorat cuantumul pagubei materiale (art. 146 C.P.) se schimba si incadrarea juridica data faptei?
Cel mai recent răspuns: fentzeliulian , utilizator 19:48, 28 Ianuarie 2011
1.decizia ramane in vigoare!
2. nu se poate schimba incadrarea juridica daca exista o sentinta definitiva
Infractiunea inselaciune, prejudiciul 100 de milioane, comisa in anul 1999, incadrare de la 10 la 20 de ani, descoperita in 2011.
Prin marirea plafonului la 2 miliarde (art. 146 C.P.) se schimba si incadrarea juridica, de la 10 la 20 de ani in incadrarea de la 3 la 15 ani?
Precizez ca fapta nu s-a prescris.
Se aplica legea penala mai favorabila.
In atentia domnului avocat Claudiu Lascoschi, in Decizia nr VIII / 2007 modificarea cuantumului pagubei materiale (art. 146 C.P.) nu este identica cu cerinta de a fi intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara si nu poate schimba incadrarea juridica data faptei.
In speta, infractiunea savarsita in anul 1999, ce a produs consecinte deosebit de grave si era pedepsita cu inchisoare de la 10 la 20 ani, infractiune ce a fost descoperita in anul 2011, nu i se poate schimba incadrarea juridica deoarece modificarea cuantumului nu este identic cu cerinta de a fi intervenit o lege care prevede o pedeapsa mai usoara.
Astept raspunsul dumneavoastra.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
fentzeliulian, utilizator
Amestecati lucrurile. In decizia pe care ati invocat-o este vorba de hotarari judecatoresti ramase definitive iar, fapta despre care vorbiti vad ca este in faza de urmarire penala.

Alte discuții în legătură

Aviz specialistilor in drept penal. fentzeliulian fentzeliulian 1.O infractiune de inselaciune cu prejudiciul de 100 de milioane comisa in anul 1999 si descoperita in 2011 ce incadrare juridica are? 2. Tinand cont ca in ... (vezi toată discuția)
Schimbarea incadrarii juridice fentzeliulian fentzeliulian 1. O infractiune de inselaciune cu consecinte deosebit de grave din anul 1999 cu un prejudiciu de 80 de milioane de lei are incadrarea actualmente tot de la 10 ... (vezi toată discuția)
Schimbare incadrare Lucinescu Lucinescu Buna ziua, daca s-a admis schimbarea incadrarii, din infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală prev. de art. 48 C.p. rap. la art. 9 alin. 1 lit. c, ... (vezi toată discuția)