avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfintare post

Buna seara.Lucrez de 3 ani ca si vanzatoare cu 4 ore ,fiind in pensie gradul 3,iar angajatorul doreste sa isi restranga activitatea desfiintandu-mi postul.As dori sa stiu daca am ceva drepturi, deoarece patronul imi cere sa semnez o lichidare, nu stiu ce trebuie sa fac deoarece Cartea mea de munca este la ei.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 20:01, 30 Ianuarie 2011
Daca isi restrange activitatea trebuie sa va acorde preaviz de 20 de zile dupa care sa va inceteze cim cu art.65 codul muncii. In acest fel veti beneficia si de somaj deoarece realizati un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni datei concedierii (2 luni de activitate de 4 ore pe zi corespunde la 1 luna stagiu) cu conditia ca pensia pe care o primiti sa fie sub valoarea indicatorului de referinta, 500 lei. Treabuie sa va acorde si un salariu compensator.
Daca acceptati incetarea in alte conditii (acordul partilor sau demisie) nu mai beneficiati de preaviz, somaj si salariu compensator.
Daca nu puteti primi somaj din cauza ca pensia este peste valoarea indicatorului de referinta puteti accepta propunerea angajatorului.
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor ,in conformitate cu art. art.67 din Codul muncii, beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi, pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Art.78 alin.1 din CCMN stipuleaza ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu Cristi_25 Cristi_25 Va deranjez si eu cu o intrebare :am lucrat la o firma aproximativ 9 ani CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA in luna august a acestui an am fost anuntat ca firma ... (vezi toată discuția)
Reincadrare ca salariat dupa concediu de crestere copil Denisa-msg Denisa-msg Intrucat termin in curand concediul de crestere copil doresc sa stiu care sunt drepturile mele deoarece am inteles ca la societatea la care sunt incadrata au ... (vezi toată discuția)
Somaj B_Larisa B_Larisa Buna ziua! Am primit decizia pentru somaj, in care scrie \\"Avand in vedere restrangerea activitatii firmei. In baza art. 65 alin 1 din Codul Muncii; in ... (vezi toată discuția)