avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale societate pe actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

societate pe actiuni

Am o mare rugaminte: care este capitalul minim pentru infiintare, care este numarul de actionari, ce date trebuie sa mai cunosc pentru a infiinta o societate pe actiuni?

Mutumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:37, 5 Mai 2008
Potrivit L30/90:

ART. 10
(1) Capitalul social al societăţii pe acţiuni sau al societăţii în comandită pe acţiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o dată la 2 ani, valoarea minimă a capitalului social, ţinând seama de rata de schimb, astfel încât acest cuantum să reprezinte echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro*).
(2) Cu excepţia cazului în care societatea este transformată într-o societate de altă formă, capitalul social al societăţilor prevăzute la alin. (1) nu poate fi redus sub minimul legal decât dacă valoarea sa este adusă la un nivel cel puţin egal cu minimul legal prin adoptarea unei hotărâri de majorare de capital în acelaşi timp cu hotărârea de reducere a capitalului. În cazul încălcării acestor dispoziţii, orice persoană interesată se poate adresa instanţei pentru a cere dizolvarea societăţii. Societatea nu va fi dizolvată dacă, până la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, capitalul social este adus la valoarea minimului legal prevăzut de prezenta lege.
(3) Numărul acţionarilor în societatea pe acţiuni nu poate fi mai mic de 2. În cazul în care societatea are mai puţin de 2 acţionari pe o perioadă mai lungă de 9 luni, orice persoană interesată poate solicita instanţei dizolvarea societăţii. Societatea nu va fi dizolvată dacă, până la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, numărul minim de acţionari prevăzut de prezenta lege este reconstituit.
Constituirea unei societati pe actiuni da mai multe batai de cap decat constituirea unei societati cu raspundere limitata.....iar administrarea ei si mai multe. Apelati la serviciile unui avocat . Informatiile superficiale va pot induce in eroare. Pentru cultura generala, cititi legea 31/.90 republicata si modificata privind societatile comerciale. Cu siguranta insa, indrumarea legala a unui specialist v-ar fi de mare folos
ca sa va formati o idee cu ce se mananca o societate pe actiuni din punct de vedere al constituirii si juridic trebuie sa ne precizati exact si domeniul in care veti activa, unele detalii cu privire la asociati, motivarea alegerii acestei forme juridice. Baza legala o gasiti in L31/1990.
Articolul citat din legea 31 a fost modificat prin art. I pct. 11 din Legea nr. 441/2006:

Art. 10

(1) Capitalul social al societatii pe actiuni sau al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei. Guvernul va putea modifica, cel mult o data la 2 ani, valoarea minima a capitalului social, tinand seama de rata de schimb, astfel incat acest cuantum sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro.

(2) Cu exceptia cazului in care societatea este transformata intr-o societate de alta forma, capitalul social al societatilor prevazute la alin. (1) nu poate fi redus sub minimul legal decat daca valoarea sa este adusa la un nivel cel putin egal cu minimul legal prin adoptarea unei hotarari de majorare de capital in acelasi timp cu hotararea de reducere a capitalului. In cazul incalcarii acestor dispozitii, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii. Societatea nu va fi dizolvata daca, pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de dizolvare, capitalul social este adus la valoarea minimului legal prevazut de prezenta lege.

(3) Numarul actionarilor in societatea pe actiuni nu poate fi mai mic de 2. In cazul in care societatea are mai putin de 2 actionari pe o perioada mai lunga de 9 luni, orice persoana interesata poate solicita instantei dizolvarea societatii. Societatea nu va fi dizolvata daca, pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de dizolvare, numarul minim de actionari prevazut de prezenta lege este reconstituit.

Numarul minim de asociati e 2.
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
ContSters20980, utilizator
art 10 a fost citat corect exact in forma care a fost citata mai sus :)

Alte discuții în legătură

Sa si societatea in comandita simpla melchior melchior Care este capitalul social minim pentru constituirea unor astfel de societati? ce particularitati exista pentru constituirea acestora? (vezi toată discuția)
Cpital social sub zero ContSters213537 ContSters213537 Una dintre firmele la care am fost chemata la interviu are un capital social sub zero (-2,838,384). Cum sa interpretez aceasta valoare? (vezi toată discuția)
Capital social la sa alina_vi alina_vi Care este valoarea minima de capital social la o societate pe actiuni? Care este numarul minim de actionari la un SA? (vezi toată discuția)