avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general acoperire pierdere - bilant
Discuție deschisă în Contabilitate în general

acoperire pierdere - bilant

Buna ziua.
la 31.12.2007 am pierdere contabila 35.579,31 lei, pierdere fiscala 34.779,31 lei.
Doresc sa fac bilantul si sa fac decizia AGA de acoperire a pierderii. Problema e ca nu o pot acoperi decat din "alte rezerve" (acolo s-au repartizat profiturile anilor precedenti), iar suma de la "alte rezerve" este 16.320,97 lei, deci nu-mi ajunge. Ar mai fi rezerva legala - 823,44 lei, si capitalul social - 200 lei, dar nu vreau sa ma ating de ele, si oricum tot nu-mi ajunge.
Stiu ca se mentioneaza in Codul Fiscal ca pot acoperi pierderea fiscala in urmatorii 5 ani din profiturile urmatoare.
De asemenea, in Legea Contabilitatii spune ca pot acoperi pierderea contabila din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve si capital social, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.
Dar cum acopar pierderea contabila daca nu-mi ajunge din sursele mentionate?
Las diferenta de pierdere contabila neacoperita?
Sau alta varianta, pot sa las intreaga pierdere contabila neacoperita?
Dar in aceste 2 cazuri nu-mi primeste bilantul (mai precis nota 3 la bilant unde se mentioneaza modul de repartizare a profitului sau de acoperire a pierderii) daca nu mentionez cum acopar pierderea contabila sau daca mentionez ca o acopar partial?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 22:42, 2 Mai 2008
Pierderea se inregistreaza in contul 117 si se acopera conform normelor in vigoare.Vezi OMF2374/2007 care modifica OMF1752/2005 si anexa la acest Ordin
Raspunsul nu ma ajuta prea mult, deoarece in OMF 2374 / 2007 se mentioneaza ca "Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie."
Ori, cum am precizat deja, aceste surse sunt insuficiente pentru acoperirea pierderii contabile.
Intrebarea era daca pot depune bilantul fara sa mentionez modalitatea de acoperire a pierderii contabile? Sau daca il pot depune mentionand ca acopar doar partial pierderea contabila ?
Poti sa-l depui, se subantelege ca pierderea va fi acoperita din exercitiile viitoare conform Codului fiscal. Oricum,depunerea bilantului este obligatoriu insotita si de Hotararea AGA unde se va mentiona modul de acoperire a pierderii.
vicos999 a scris:

Buna ziua.
la 31.12.2007 am pierdere contabila 35.579,31 lei, pierdere fiscala 34.779,31 lei.
Stiu ca se mentioneaza in Codul Fiscal ca pot acoperi pierderea fiscala in urmatorii 5 ani din profiturile urmatoare.
[.......]
Dar cum acopar pierderea contabila daca nu-mi ajunge din sursele mentionate?
Las diferenta de pierdere contabila neacoperita?
Multumesc.


Deci pierderea se poate acoperii cum ai specificat din profitul urmatoarelor execitii financiare.
Se poate lasa in debitul cont 117 (pierderea neacoperita) si acest aspect il mentionezi in axexa de la bilant.(nota 3)
Ordinea surselor din care se acoperă pierderea contabilă este la latitudinea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, (deci hotararea AGA).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cont 117 bastti bastti Buna As vrea sa stiu cum se mai lucreaza cu contul 117. De exemplu pot acoperi pierderea din anii anteriori(debit 117) cu creditul contului 4551 ? Dar ... (vezi toată discuția)
Pierdere BICOS BICOS SE POT INCHIDE CONTURILE 117 CU 455? (vezi toată discuția)
Repartizarea profitului anului 2009 maricos maricos la sf anului 2009 am profit 1169 lei si am facut inregistrarea 129=117 1169 lei este bine si ce inregistrari trebuie sa mai fac cu privire la ... (vezi toată discuția)