avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Inmatriculare temporara in strainatate - masina ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Inmatriculare temporara in strainatate - masina cumparata in leasing

Buna ziua,

Momentan imi fac studiile de doctorat in Lausanne, Elvetia, si doresc sa folosesc aici o masina inmatriculata in Romania. Masina este cumparata in leasing de catre o firma romaneasca de IT cu care colaborez in calitate de PFA.

Conform legii elvetiene, m-am prezentat cu masina la vama cu toate actele, unde am obtinut o autorizatie de circulatie pe durata studiilor de aici. Insa, mi s-a spus de asemenea ca masina trebuie inmatriculata cu numere temporare elvetiene, si ca numerele romanesti vor fi trimise (prin consulat) inapoi in tara. Masina nu se importa (nu se platesc taxe), va fi tot o masina "romaneasca", dar sunt obligatorii numere elvetiene (si RCA elvetian) pentru a putea circula aici.

Intrebarea mea e: este legala inmatricularea masinii aici, chiar daca nu sunt eu proprietarul masinii? Din punctul de vedere al elvetienilor, totul e ok, dar nu stiu ce se intampla cand politia romana va primi numerele masinii inapoi. De asemenea, din moment ce masina e cumparata in leasing, masina e asigurata CASCO in Romania, dar pe numerele vechi. Mai e valabila polita in cazul unei inmatriculari temporare?

Multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters192061 , utilizator 19:39, 13 Februarie 2011
Buna ziua,

in primul rand trebuie sa aveti clar cine este proprietarul masinii... firma de IT, firma de leasing si sa-i anuntati ca folositi masina in Elvetia pe toata durata studiilor si ca trebuie reinmatriculata. Verificati si casco sa vedeti daca e valabila in Elvetia.

Desi se practica condusul cu procura bulgareasca in Romania sau cu procura romanesca in Italia, Elvetia nu face parte di UE si nu cred ca veti putea practica asa ceva.

Nu demarati actiunea de reinmatriculare decat dupa ce stiti clar ce urmeaza, cereti explicatii detaliate de la vama elvetiana altfel va puteti trezi ca nimeni in Elvetia nu vrea sa va asigure masina fiindca nu sunteti proprietarul, sau va asigura la niste cifre exagerate. Si singura metoda de a mai misca masina e pe platforma.


Multumesc pentru raspuns. In Elvetia nu e nicio problema cu inmatricularea, cu actele asa cum sunt. Intrebarea mea e: ce se intampla cand Politia Romana primeste numerele de inmatriculare inapoi? Nu as vrea sa fie probleme la intoarcerea in tara, de ce am inmatriculat in strainatate o masina care nu e a mea.
Daca elvetienii accepta sa inmatriculati o masina care nu este a dumneavoastra, Politia Romana nu are ce comenta. Bine ca se poate, dar atat timp cat nu radiati masina din Romania, veti continua sa platiti taxe pe ea statului roman indiferent la cine sunt numerele de inmatriculare.

Ar fi bine sa va informati direct la Politia Romana daca o data ce o masina este inmatriculata in Elvetia, ea este radiata automat in Romania sau nu. Ca trimisul numerelor cu posta nu e sinonim cu radierea din oficiu.

Daca inmatricularii in Elvetia corespunde radierii masinii din Romania, cand va veti intoarce, Politia Romana nu va accepta sa inmaticulati o masina care nu este a dumneavoastra.
Multumesc inca o data. M-am adresat Politiei Romane si astept un raspuns oficial de la ei.

In Elvetia e o inmatriculare temporara (nu am platit vama pentru masina, e doar "tolerata" temporar). Cred ca in Elvetia masina primeste numere doar pentru a fi mai usor urmarita si tinuta in evidenta; in mod normal asta nu presupune neaparat radierea din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinmatriculare autovehicul in romania Elvetia Elvetia Buna ziua, In anul 2009 am achizitionat de la o reprezentanta Fiat din Romania un Fiat Bravo pe care l am folosit in Romania timp de aproximativ 2 ... (vezi toată discuția)
Proces in derulare recuperare taxa de poluare pt o masina cumparata din elvetia, aceasta tara nefiind membra a ue! alex9691 alex9691 Redeschid acest topic care poate fi de interes ca orice problema juridical cu anumite particulartati, acestea fiind date de faptul ca masina pe care am ... (vezi toată discuția)
Numere provizorii auto,apare la fisc? Luciann739 Luciann739 Buna seara Am si eu o intrebare... daca se ia o masina adusa de afara (Elvetia) madina fiind radiata adusa pe platforma la care s a plătit vama pe numele ... (vezi toată discuția)