avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am accidentat un pieton care traversa neregulamentar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am accidentat un pieton care traversa neregulamentar

Buna ziua,
In urma cu ceva timp am fost implicat intr-un accident de masina, eu fiind soferul, am accidentat un pieton care traversa neregulamentar, trecerea de pietoni fiind la o distanta de aproximativ 80m de locul accidentului.
Accidentul s-a produs in localitate. Pietonul circula in acelasi sens de mers ca si mine pe cealalta banda ( era pe partea carosabila cu spatele spre mine ) cand s-a angajat in traversare fara se se asigure. A traversat cu pasi repezi si avand in vedere ca era deja pe partea carosabila ( pe banda din stanga- drum cu o banda pe sens) din 2-3 pasi a fost in fata masinii. Eu am pus frana si am tras de volan dreapta cat s-a putut incercand sa evit, riscam sa intru in rapa daca trageam mai tare si mai brusc de volan, in parte dreapta fiind o diferenta de nivel de aproximativ 1,5 m. Roata din dreapta a ajuns pe stratul de nisip amestecat cu mizerie ce se formeaza la pe drum la marginea acestuia si din acesta cauza frana pe acesta roata nu a prins mai deloc. Practic pietonul a intrat in mine nu eu in el. Acest lucru se poate vedea si pe masina aripa stanga fiind indoita de la jumate inspre spate. Persoana respectiva s-a lovit la cap in rama usii, julit la spate in oglinda si alte lovituri marunte de la impact, a fost internata si a stat cam 11 zile in spital (eu consider ca s-a tras de timp) nu a avut nimik rupt a avut doar vanatai, julituri si un cucui la cap, nu stiu cate zile de ingrijiri medicale a primit. Dupa impact eu am sunat la 112 si am chemat salvarea.
In aceasi zi eu am primit actele inapoi, permis, actele masinii, etc. inclusiv dovada de circulatie si in momentul de fata pot sa circul nu am nimik suspendat.
Nelamuririle mele ar fi urmatoarele:
Cu ce afecteaza ancheta daca sa zicem am avut viteza cu putin, 10 -20 km, peste limita legala (limita 50 km/h) ( daca reiasa asta din constatarile politiei- masuratori, etc.) ?
Se poate ca in urma investigatiilor sa reiese ca suntem ambi de vina ? Se poate ca in acest caz persoana accidentata sa aiba ceva pretentii materiale sau fiecare isi vede de dreaba ? Daca se constata acest lucru cum pot sa imi recuperez prejudiciul ( masina lovita ), numai daca deschid proces contra pietonului (nu am casco)?
Ar trebui sa ma astept la probleme mai mari decat sa zicem ambi de vina si gata ?
Daca mai aveti nevoie de informatii o sa le dau cu mare placer.
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi si pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Dbz90rbt , utilizator 22:50, 1 Noiembrie 2016
Buna ziua,
am intalnit situatii asemanatoare, este important sa solicitati o expertiza care sa aiba obiectivele generale (le stie expertul : dinamica producerii accidentului, viteza de impact , posibilitati evitare etc.) cat mai curand pe care o veti plati din buzunarul propriu. daca se constata atat in expertiza si in constatarile politiei ca vina este jumate-jumate probabil veti ajunge in instanta, dvs veti dori recuperarea pagubei.
daca se dovedeste ca nu ati avut viteza legala DAR ca accidentul nu putea fi evitat chiar daca ati fi avut 50km/h, culpa este exclusiv a pietonului. reparatia masinii cade in sarcina lui .

daca viteza legala v-ar fi salvat de la accident si in fpt ati avut o viteza mai mare, atunci aveti culpa comuna si veti fi obligat la plata partiala a daunelor produse pietonului insa si el este partial obligat la plata daunelor masinii. incercati o compensare astfel incit sa nu aveti nimic de plata.

este bine exlcusivitatea culpei sa apartina pietonului altfel puteti fi pus sub acuzare ptr lovire sau alte violente cf art.180 CP.
Interesanta opinia initiatorului acestui topic cum ca pietonul a intrat in masina dansului; interesanta si parerea colegului meu care apreciaza ca nu e nicio problema ca s-a depasit limita de viteza daca se demonstreaza ca accidentul nu putea fi evitat nici in conditii normale.

Lasand la o parte aceste aspecte, probabil culpa se va stabili ca fiind una comuna - pietonul ca a traversat printr-un loc nepermis si conducatorul auto ca circula cu o viteza peste limita legala; in atare conditii, ambii sunt indreptatiti la despagubiri.

Parerea mea...
stan petru-radu a scris:

parerea colegului meu care apreciaza ca nu e nicio problema ca s-a depasit limita de viteza daca se demonstreaza ca accidentul nu putea fi evitat nici in conditii normale.

vorbesc din experienta practica - aproape toate expertizele tehnice au un asemenea obiectiv - daca viteza legala putea determina evitarea accidentului. si asta deoarece viteza peste limitele legale este circumstanta reala doar daca are legatura de cauzalitate cu producerea evenimentului rutier. daca accidentul s-ar fi produs si la 30 km / h viteza de 70 km/h nu importanta in dinamica accidentului. simpla depasire a vitezei legale nu implica culpa comuna, ea trebuie dovedita.

iar instantele iau in considerare aceste aspecte, personal nu am avut nici un caz in care instanta sa fi respins o concluzie de genul " accidentul nu putea fi evitat chiar daca inculpatul ar fi avut viteza de 50 km / h". dimpotriva, a fost luata in considerare atit la stabilirea pedepsei cit si individualizarea pedepsei / stabilirea daunelor
Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2011
Mihai Costache, Avocat
Salutari si mersi de rapunsuri.

"Interesanta opinia initiatorului acestui topic cum ca pietonul a intrat in masina dansului; " - aici nu este vorba de o opinie este vorba de un fapt, din moment ce eu circulam pe drum regulamentar si pietonul vine si intra in masina in aripa stanga, este fizica pura nu ai cum sa zic ca eu am intrat cu masina in el. Poate daca il luam pe capota atunci puteam sa zicem ca da am intrat eu in el dar in cazul de fata.....

Eu nu inteleg o chestie daca tu ca sofer esti baut, sau conduci cu permisul suspendat si cineva te accidenteaza ( ma refer in cazul de fata) esti de vina deoarece nu aveai ce cauta la volan deci in consecinta nu erai acolo cu masina sa dai peste idiotul care trece prin loc nemarcat fara se se asigure. Am fost cu toate in regula, nu baut, cu actele la zii etc.
Dar nimeni nu zice ca idiotul de pieton putea sa evite accidentul daca era destul de atent pe unde traversa si se asigura.
Asta nu inteleg daca soferul este direct vinovat daca a baut de ce nu poate fi si pietonul direct vinovat ca a traveresat neregulamentar, de ce atata daca si cu parca poate se evita accidentul ?

Alte discuții în legătură

Accident rutier pedeapsa cucuandrei17 cucuandrei17 Acum 1 an si cateva luni am fost implicat intr-un accident rutier pe soseaua Republicii din Ploiesti. Drumul in cauza este cu 3 benzi pe sens delimitate de ... (vezi toată discuția)
Accident traversare neregulamentara ciprita ciprita pe 11 mai 2010 am accidentat cu masina un pieton care traversa neregulamentar in localitatea Beharca Jud Dolj. Era ora 21.15, aproape intuneric, cerul foarte ... (vezi toată discuția)
Accident rutier autoturism lovit din spate de motocicleta razvantoader razvantoader Buna ziua, problema mea se prezinta sub urmatoarele aspecte. Inainte cu aprox 150 m de o trecere de pietoni ma aflam pe banda a doua de mers. Dupa ce m-am ... (vezi toată discuția)