avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Schimbarea temeiului de drept
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Schimbarea temeiului de drept

se poate schimba temeiul legal al unui proces cu electrica in apel?
Temeiul legal al ce? al cererii de chemare in judecata?
Temeiul legal nu este un element care sa "lege" instanta de judecata, aceasta putand sa aplice norma potrivita situatiei de fapt prezentate, chiar daca partea a indicat un alt temei de drept. temeiul de drept al actiunii poate fi recalificat de instanta chiar si in recurs, de exemplu cand instanta de fond a facut aplicarea gresita a legii.
Schimbarea temeiului de drept nu este o modificare a actiunii cata vreme nu se schimba cadrul procesual (parti, obiect, cauza).
Asadar raspunsul la intrebarea dumneavoastra este ca puteti indica un alt temei de drept pentru actiune (aparare) fara ca acest lucru sa va garanteze ca instanta il va lua sau nu in considerare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rejudecarea unei cauze civile cskeresztess cskeresztess Va rog sa imi spuneti daca in situatia in care se rejudeca un dosar civil (pretentii), se face o noua intampinare. De asemenea, in caz de rejudecare, se poate ... (vezi toată discuția)
Poate fi chemata in garantie o persoana la primul termen dupa ce dosarul a fost trimis spre rejudecare? asaveid asaveid Intr-un dosar care are ca obiect pretentii, dosar ce s-a aflat pe rolul judecatoriei dupa care s-a introdus recursul iar decizia tribunalului a fost trimiterea ... (vezi toată discuția)
Cererea nu a fost motivata in drept lili5 lili5 cum pot traduce aceasta sintagma cat mai usor de inteles ? "actiunea nu a fost motivata in drept"? (vezi toată discuția)