avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prezenta procez
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prezenta procez

buna ziua
am un proces pe caz de munca cu fostii angajatori si as vrea sa stiu daca este absolut necesar sa ma prezint la termene.mentionez ca eu am deschis procesul si este un caz pt restituirea unor drepturi salariale cuvenite si neachitate.as vrea sa evit intalnirea cu acestia intrucat sunt f recalcitranti.mii de multumiri
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:50, 7 Mai 2008
e posibil, daca ati solicitat judecarea cauzei si in lipsa partilor, potrivit art.242 alineat final cod pr. civila. Insa puteti mandata o alta persoana sa va reprezinte, pentru a fi la curent cu ce se intampla in dosar.
Potrivit art.85 C.proc.civ., judecătorul nu poate hotărî asupra unei cereri decât după citarea sau înfăţişarea părţilor, afară numai dacă legea nu dispune altfel. Preşedintele instanţei va amâna judecarea pricinii ori de câte ori constată că partea care lipseşte nu a fost citată cu respectarea cerinţelor prevăzute de lege sub pedeapsa nulităţii (art.107 C.proc.civ.) .
Se observă că prin aceste norme imperative, legiuitorul instituie, sub sancţiunea nulităţii actelor de procedură întocmit în cauză, două reguli generale :
- judecata în procesul civil se face cu citarea părţilor, cu excepţia cazurilor în care legea prevede expres altfel;
- în procesul civil, părţilor nu sunt obligate să se înfăţişeze , însă este obligatoriu ca ele să fi fost legal citate.

Chiar daca in litigiile de munca sarcina probei refine angajatorului (conform codului muncii) este mai bine sa fiti prezent la termene, pentru a putea discuta in contradictoriu toate apararile lor. Mai mult, puteti sa depuneti inscrisuri din care sa rezulte drepturile salariale solicitate, propune probe (de ex. expertiza). procesul se poate desfasura si in lipsa Dvs., dar e mai bine sa fiti preyent. In fata instantei, oricum nu veti putea discuta/certa cu reprezentantii societatii (daca va veni cineva din partea lor, pot sa-si ia un avocat), iar dupa ce parasiti sala puteti pleca imediat fara a intra in discutii cu ei. puteti sa va luati si Dvs. un avocat care sa va reprezinte si sa va sustina interesele.
din pacate nu am solicitat judecarea cauzei SI in lipsa partilor.mai pot face asta acum?
Ce inseamna a mandata o alta persoana?treb sa fac o imputernicire la notar sau doar sa trimit pe cineva cu buletinul meu? daca angajatorul se prezinta si eu nu, procesul se amana pana suntem ambele parti prezente?imi cer scuze ca revin cu intrebari dar chiar nu stiu prea multe in domeniul acesta.multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2008
danisimc, utilizator
1. A mandata , insemna a imputernici pe cineva sa faca ceva. Da, trebuie sa faceti o procura notariala cuiva pentru a va reprezenta la proces.

2. Daca ambele parti sunt citate legal, atunci poate avea loc judecata procesului pe baza probelor existente la dosar.

3. Parerea mea, este ca daca doriti sa va reprezinte cineva la proces mai bine solicitati ajutorul unui avocat.

Alte discuții în legătură

Prima infatisare nicole852107 nicole852107 buna ziua,imi puteti spune va rog ce se intampla la prima infatisare intr-un proces,ce se discuta si mai ales ce se intampla daca nu sunt prezente toate ... (vezi toată discuția)
Prima zi de infatisare in contestatie la executare kimbao kimbao Salutare Daca prima zi de infatisare e ziua cand partile sunt legal citate si pot pune concluzii...sa inteleg ca se refera la concluzii pe fond sau la orice ... (vezi toată discuția)
Actionare in instanta magda_oancea magda_oancea Buna ziua, Astazi am depus o cerere la tribunal prin care solicit plata salariilor compensatorii de catre fostul angajator ,in urma concedierii conform ... (vezi toată discuția)