avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am nevoie de sfaturi, va rog!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am nevoie de sfaturi, va rog!

buna ziua!
Sunt intr-o mare dilema:
In urma cu cateva luni mi-sa propus sa fiu administrator de bloc, intru-cat actualul administrator ocupa aceata functie in asociatie de mai bine de 20 ani si sunt probleme majore in asociatie.
Eu vin din cu totul alt domeniu profesional si a-si dori sa stiu mai multe cu ajutorul dv.
Zilele trecute am fost contactata de Presedintele asociatiei si m-a intrebat daca m-am hotarat sa devin administrator de boc si tot odata sa vin sa preiau administratia in doua zile. Numai ca mi-sa adus la cunostinta faptul ca actualul administrator nu are foarte multe din documente, nu detine un registru de casa, un registru jurnal, nu are un cont la banca sau cec, nu are calculate penalitatile la zi ale restantierilor (unele sunt facute dupa bunul plac si numai la anumite persoane); Ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca de 20 de ani nu a avut nici un control; nu preda la primarie nici un document, sau vreo situatie.
Tot ce are acest administrator sunt niste foi de lucru in Excel si sunt stocate in calculator, faptic nu are documente. I-sa cerut sa aduca documentele asociatiei si a refuzat spunand ca le are acasa, dar pana la urma Cenzorul a anuntat politia si i-sa dat termen pana la 01/03/2011 sa aduca toate actele.
Mentionez si facptul ca Presedintele a discutat cu un expert contabil sa faca o expertiza dar abia in zilele ce urmeaza se va apuca de aceasta expertiza, si oricum va dura ceva timp.

In momentul in care va trebui sa se faca acel proces de predare primire, este suficient sa preiau doari ce este faptic? cum voi fi afectata de faptul ca el nu mai are nici o evidenta? ce ma sfatuiti sa preiau asa cum este aceasta administratie sau sa renunt? sau daca o sa preiau sa astept expertiza contabila?
Si va mai rog daca aveti vre-un model de PROCES VERBAL DE PREDARE PRIMIRE la schimbarea administratorului, sa mi-l postati.

Va multumesc anticipat si promit ca voi reveni cu amanunte cand voi merge si voi vedea exact despre ce e vorba!
Cel mai recent răspuns: ogra , utilizator 10:39, 21 Februarie 2011
In primul rand, pentru a deveni administrator, trebuie sa aveti atestat sau macar sa fi inceput cursurile pentru obtinerea atestatului.
Pana la controalele primariei, cenzorul sau comisia de cenzori trebuia sa intocmeasca, ANUAL, un raport privind activitatea financiara din anul precedent, prilej cu care putea verifica registrul decasa, Jurnalul de incasari si plati, jurnalul inventar, precum si celelalte documente ale asociatiei. Cenzorul de atunci ce spune,,,? E usor ca dupa 20 de ani sai vina pe un singur om, chiar daca el are cel mai mare grad de vinovatie. Presedintele, comitetul executiv ce a pazit?

Cand va trebui sa se faca acel proces-verbal de predare primire, fostul administrator trebuie sa prezinte situatia actvelor si pasivelor la data predarii, extras de cont, suma pe care o are in casa (cash), precum si situatia restantelor fata de furnizori si a proprietarilor restantieri. Toate acestea se anexeaza la procesul-verbal care se inchieie.
Nu preluati mai bine renuntati la o asemenea asociatie fantoma. O sa iasa la urma cu dosare penale.Ce au pazit pana acum presedintele /cenzorul si chiar comitetul executiv.
ogra a scris:

Nu preluati mai bine renuntati la o asemenea asociatie fantoma. O sa iasa la urma cu dosare penale.Ce au pazit pana acum presedintele /cenzorul si chiar comitetul executiv.


De ce nu?
La urma urmei, cineava tot trebuie sa o... faca, si, nu in cele din urma raspunderea este personala!
Poate devenii un excelent administrator daca va tine cont de sfaturile date de dl. Armenteros si a altor administratori atestati si cu experienta.

Mai mult decat atat, fiind o asociatie cu probleme, nimeni nu se va inghesui sa prea o astfel de functie, prilej bun pentru a negocia o suma frumoasa ca indemnizatie (salar).
Propunerea mea strict personala ca mai bine faci 10 asociati noi de cat sa preiei o asociatie cu asa probleme grave si sa faci functionala
@ogra
O asociatie noua preia patrimoniul, activele si pasivele celei vechi, deci tot acolo se ajunge.

@amiali
Daca tot se face expertiza contabila, puteti sa o luati de la 0. adica, propuneti presedintelui sa ia ultimul chitantier de la fostul administrator si toate chitantele in alb se anuleaza. Scrie pe ele mare ANULAT pune stampila asociatiei si semneaza.
Dvs. incepeti un alt chitantier, eventual luati un alt model, si incepeti cu eliberarea chitantei 1. Incepeti un nou registru de casa, un nou jurnal de incasari si plati. In acest fel, dvs. nu mai aveti nicio treaba cu partea contabila a fostului administrator.
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
Armenteros, utilizator

Alte discuții în legătură

Predare- primire administrare asociatie de proprietari lavitahi lavitahi Buna ziua! Pana luna aceasta, asociatia noastra a fost administrata de o firma specializata, iar de acum o sa preiau eu partea de administrare. ... (vezi toată discuția)
Schimbarea administratorului la asociatia de locatari gabipotcovaru gabipotcovaru Buna ziua, Sunt presedinte la o asociatie de locatari. Administratorul acestei asociatii renunta de bunavoie la calitatea sa. In locul lui a fost numit ... (vezi toată discuția)
Recalcularea penalizarilor criluc2001 criluc2001 As dori si eu cateva raspunsuri privind ASOCIATIA DE LOCATARI :1)Poate actiona in instanta locatarii care au restante ,pentru recuperarea restantelor ... (vezi toată discuția)