avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil - al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil - al doilea copil

Buna ziua,
Am o fetita de 1 an si 5 luni, al doilea copil s-a nascut anul acesta pe 15 ianuarie,vreoia sa m-i se explice cum sa procedez cu indenizatia si pentru al doilea copil.Am dat tel sa le intreb pe obositele alea sa ma lamreasca cu nebunia asta si nu au stiut sa-mi spuna.Poate ma lamuriti dumneavoasta ... vreau sa stiu cand sa depun actele pentru continuitate si ce acte sunt necesare la dosar?
-
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:31, 13 Septembrie 2011
1. Fiindca sunteti avocat cititi:
- OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- HG 52/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copiilor.

2. Din OUG 111/2010:
Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art.8...
(7) În situaţia în care persoana se aflã cu primul copil în perioada de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în baza Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi naşte un alt/alţi copil/copii sau se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, dupã data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii naşterilor sau, dupã caz, a situaţiilor, suma prevãzutã la art. 9 alin.(6) din ordonanţa de urgenţã nu se acordã.

4. Deoarece al doilea copil este nascut in timpul CCC1 veti prezenta la Oprimarie certificatul de nastere si se va prelungi CCC pana ce si al doilea copil implineste un an (sau 2 ani - depinde ce varianta preferati).

5. In acelasi timp faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii CIM pa ca al doilea copil implineste un an (sau 2 ani).
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua! am si eu cateva intrebari...sunt in concediu de crestere copil din oct.2010, in decembrie 2011 nasc al doilea copil, ma intorc la lucru in iunie 2012 si as vrea sa intre sotul in concediu pentru al doilea copil, se poate? e vreo prevedere pe undeva unde sa putem citi mai multe? De asemenea as dori sa stiu daca pt al doilea copil se acorda ceva stimulente in perioada aceasta, nu am inteles foarte clar acele scrise mai sus...multumesc
1. - Sotul dvs. poate intra in CCC2 dar numai dupa ce se termina CCC1.
- CCC2 incepe imediat dupa ce se termina CCC1
2. Trebuie sa va hotarati de la inceput cine intra in CCC2; nu se poate face schimbare intre parinti pentru acelasi copil.
3. Deoarece primul copil este nascut inainte de 01.01.2011, pe perioada de suprapunere nu veti primi nimic in plus (decat alocatia de stat si pentru al doilea copil = 200 lei).
4. Deoarece al doile copil se naste inainte de a se termina CCC1, pentru CCC2 veti primi aceeasi indemnizatie.
5. Actele normative care reglementeaza problema CCC sunt: OUG 111/2010 si Normele de aplicare a ei (actualizate) si Ordinul MMFPS nr.1474/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru ccc2 baietzika baietzika daca in timp ce ma aflam in conc crestere copil am nascut cel de-al doile copil am dreptul de acea suma suplimentara prev si pt sarcini multiple? in ce lege ... (vezi toată discuția)
Stimulent pentru cresterea celui de al doilea copil si indemnizatie pentru cresterea primului copil sweetydelcina sweetydelcina Buna ziua.In noiembrie 2010 am nascut un copil iar in ianuarie 2012 un al doilea copil.As vrea sa stiu daca pentru cel de-al doilea copil mai primesc acel ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului danavisan danavisan Nasterea celui de-la doilea copil in perioada acordarii indemnizatiei. In luna iunie 2011 primul copil implineste 1 an.In aceeasi luna se naste al doilea ... (vezi toată discuția)