avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensie dupa activitatea lucrata in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensie dupa activitatea lucrata in strainatate

in situatia in care s-a lucrat in Romania 16 ani, s-a plecat in Israel cu contract de munca de 8 ani si apoi in Italia cu contract de munca de 4 ani, statul roman adauga pe cartea de munca anii munciti in strainatate? Conventia intre Romania - Israel, Romania - Italia faciliteaza pensie din tara in care s-a muncit ca ingrijitor in casa sau servitoare?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:41, 8 August 2011
Perioadele lucrate in alte tari nu se trec in carnetul de munca. Nu este necesar niciun act care sa ateste faptul ca ati lucrat in alta tara.

Perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania.
Buna ziua, nu stiu daca trebuia sa deschid un nou topic insa tinand cont ca este acelasi subiect va cer voie sa intervin in discutia Dvs. Mama mea lucreaza in Italia de ceva timp insa abia acum a reusit sa i se faca acte si contract si doream sa stim daca putem sa intrerupem cotizatiile la casa de pensii, daca i se va lua in considerare vechimea la pensie.
Referitor la:
" Perioadele lucrate in state membre ale UE si in statele cu care Romania a incheiat conventii de reciprocitate in domeniul asigurarilor sociale, perioade pentru care s-au platit contributiile de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare si in Romania "
cum putem verifica daca s-au platit contributiile de asigurari sociale si cine trebuie sa le plateasca angajatorul sau noi in continuoare in tara.
V-as ruga daca ati putea sa-mi indicati si un articol din lege care sa dezbata exact aceasta problema deoarece am cautat si nu am gasit nimic concret.
Multumesc.

Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
lumi-nita, utilizator
@lumi-nita

Nu inteleg exact situatia mamei dvs. Presupun ca lucreaza in Italia si are contract de asigurare sociala in Romania. Daca mama dvs. are contract de asigurare in tara, este bine sa-l pastreze.

In legatura cu prevederile legale va dau niste link-uri, cititi discutiile si art. 19 din Legea nr. 263/2010.
Art. 19. – (1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.


www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

In legatura cu
cum putem verifica daca s-au platit contributiile de asigurari sociale si cine trebuie sa le plateasca angajatorul sau noi in continuoare in tara.

nu inteleg ce doriti sa verificati daca mama dvs. lucreaza cu forme legale de foarte putin timp. Daca nu am inteles exact situatia si daca link-urile sunt insuficiente, va rog sa reveniti cu intrebari.
buna ziua...va rog frumos am si eu o nelamurire..m-am intors de curand din israel unde am muncit 4 ani si 8 luni legal cu contract de munca si as vrea sa stiu daca acesti ani vor fi trecuti in cartea mea de munca! va multumesc frumos si astept un raspuns!
@mihaelamiki99

Doamna, am scris si in primul mesaj: perioadele lucrate in alte tari nu se trec in carnetul de munca. Cititi primul meu mesaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se pot adauga anii lucrati in romania celor lucrati in strainatate? ContSters59529 ContSters59529 Am lucrat inRomania intre 1965 si 1971. In total 6 ani cu carnet munca. Am plecat din tara iar in strainatate, unde acum am domiciliul, am lucrat 18 ani apoi ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea perioadei lucrate in israel in vederea acordarii pensiei in romania eliza12 eliza12 ma bucur ca am gasit acest forum Lucrez de peste 6 ani in Israel. Nu de mult timp am ascultat la tv o stire referitoare la acorduri intre Israel si ... (vezi toată discuția)
Anii lucrati in strainatae ca vechime la pensie danaiorga danaiorga am lucrat 7 ani in israel cu viza de lucru .vreau sa stiu cum se adauga la vechimea de aici , eu necotizind in cei 7 ani la platile din tara.cum procedez? (vezi toată discuția)