avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand trebuia predat permisul?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand trebuia predat permisul?

Revin la rugamintea mea:
-ma aflu in urmatoarea situatie:
Am depus la politia Slatina permisul de conducere si certificatul de grefa in data de 24.febr.2011 , exact in ziua in care am primit prin posta sentinta de anulare a plangerii mele pronuntata in data 07 febr.2011, deci am depasit termenul de 15 zile de predare a permisului de la data prevazuta (07+15zile= 22 febr 2011), far a avea vreo vina.
Politia Slatina, ca urmare a intarzierii depunerii permisului, imi prelungeste pedeapsa cu inca o luna, chiar daca nu sunt vinovat ca am primit cu intarziere sentinta,prin posta.de asemenea la ultima infatisare la proces mi s-a spus ca voi primi sentinta la domicilu...Este normala logica politiei in acest caz, ce pot face pentru a nu mi se prelungi pedeapsa cu inca o luna?(Precizez de asemena ca sentinta este tendentioasa, ptr ca politia a castigat procesul fara a prezenta probe impotriva mea....)
multumesc mult ptr raspuns

"Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema:
Judecatoria mi-a anulat o plangere pentru o contraventie de circulatie(suspendare permis pe o luna) printr-o sentinta irevocabila pronuntata in 07 feb 2011 si am primit prin posta sentinta in data de 24 febr.2011.Acum circul cu masina pe baza unui certificat de grefa obtinut la inceputul procesului.Intrebare:Certificatul de grefa este valabil inca 15 zile (dupa care trebuie sa-mi depun carnetul la politie), de la data pronuntarii definitive a sentintei sau de la data postei cand am primit sentinta la domiciliu?( Pentru ca daca tinem seama ca de la data pronuntarii 07 febr au trecut deja 15 zile, azi cand am primt sentinta suntem in 25febr. deci am depasit termenul ) "
multumesc


Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:23, 27 Februarie 2011
Nu cred ca judecatoria a pronuntat o sentinta irevocabila. Art. 118 din codul rutier prevede la alin 4 : in termen de 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului -verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere. Vedeti ce scrie pe hotarare. Nu cumva dvs. ati facut recurs la solutia prinei instante? mergeti la instanta de fond (judecatorie), cu o cerere si solicitati sa va comunice data la care hotarirea a devenit irevocabila.
multumesc mult pentru raspuns....dar asta e realitatea:
1.sentinta a fost definitiv si irevocabila pronuntata pe data 07 02 2011
2.Nu am facut recurs deoarece era irevocabila si nu inteleg dece nu mi s-a acordat sansa unui recurs
3.Politia nu gandeste logic ci prin prisma legii...Nu vor sa tina seama de faptul ca am primit sentinta cu intarziere de 17 zile...
4.As avea sanse sa depun o cerere la tribunal prin care sa solicit motivele ptr care nu mi s-a acordat recurs si datorita faptului ca de la pronuntare si primire sentinta au trecut 17 zile, ma aflu in situatia de mi se prelungi perioada de suspendare a permisului?
multumesc
OUG nr. 195/2002 a fost modificata prin Legea nr. 202/2010. Hotararea judecatoreasca pronuntata de instanta de fond este irevocabila iar permisul trebuia predat in termen de 15 zile de la pronuntarea hotararii judecatoresti.

Acestea sunt prevederile art. 118 din OUG nr. 195/2002, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 202/2010:
ART. 118
.......................................
(3^1) Hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutioneaza plangerea este definitiva si irevocabila.
(4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.


Politia a procedat legal, iar dvs. nu va puteti prevala de necunoasterea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs sau contestatie in anulare? stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m am fost rugat de un prieten sa-l ajut cu o problema..si as avea nevoie de un sfat:D. lucrurile stau cam asa: fiind sanctionat pentru trecere la nivel de cale ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila - termen de predare a permisului AntonioStefan AntonioStefan Buna seara, Pe 25 februarie mi-a fost respinsa contestatia facuta la Judecatorie in urma unui eveniment rutier. Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile si ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala respinsa, hotarare irevocabila fbaflorin fbaflorin Buna...acum ceva timp am depus o plangere la judecatorie impotriva unui proces verbal de constatare(amenda 740 si permis suspendat 30 zile). La judecatorie s-a ... (vezi toată discuția)