avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj fara taxa de timbru 3%
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj fara taxa de timbru 3%

Buna ziua!

Am depus dosarul de partaj pe 17 noiembrie la judecatorie si prima infatisare o am in martie. La momentul respectiv stiam ca daca la prima infatisare eu si fostul sot semnam tranzactie in fata judecatorului nu se plateste taxa de 3%. Cand am depus cererea de partaj am timbrat cu 19 lei conform indicatiilor celor de la Registratura.

Am inteles ca din 25 noiembrie e o alta lege prin care se abroga cea veche si platesti oricum 3%.

Va rog sa-mi spuneti daca va trebui sa platesc 3%, chiar daca am depus dosarul inainte de 25 noiembrie.

Mi-a spus un avocat ca singura cale de a ocoli acesta taxa este ca la prima infatisare sa cer suspendare pe baza legii 192 pt acord de mediere. Este corect?

Multumesc din suflet!
Monica
Daca cand ati introdus actiunea de partaj lege Nr.146/1997 prevedea 19 lei, nu va poate obliga nimeni sa platiti 3% din valoarea masei de partaj, deoarece legea fundamentala arata ca legea nu se aplica retroactiv. Deasemeni si in C.p.c. se arata ca actiunile incepute pe legea veche se solutioneaza conf. legii vechi..:sorry:=D>
taxa de timbru pt partaj s-a modificat din 13.07.2009 si se plateste 3% din valoarea bunurilor de impartit, diferenta e ca pana in noiembrie se restituia in baza unei cereri daca va intelegeati asupra partajului si depuneati tranzactie la primul termen, iar dupa noiembrie nu se mai restituie.
Este corect ce v-a zis d-l avocat in privinta acordului de mediere si a restituirii taxei
Insa nu este obligatoriu sa cereti suspendarea procesului pentru realizarea acordului de mediere (art. 62 din L.192/2006 prevede suspendarea la cererea partilor)
Realizati acordul de mediere intre termene.
Va multumesc mult pentru informatii!
Voi cere termen pentru acord de mediere, mai ales ca se pare ca nu avem o intelegere finala.

In cazul in care fostul sot depune intampinare, iar eu cer termen pentru mediere, va trebui sa mai platesc taxa de 3%?

In caz ca mi se pune in vedere sa o achit, odata depus acordul de mediere la termen sau intre termene, judecatorul va dispune returnarea taxei?
Daca vi se pune in vedere sa achitati taxa de 3%, o achitati. Daca depuneti in instanta un Acord de mediere intocmit la mediator, puteti cere returnarea acestei taxe.
Este posibil ca in cazul in care depuneti un Acord de mediere, sa nu vi se mai ceara achitarea taxei.
[EDITAT]
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara de 3% intr-un partaj dupa divort Functionar43 Functionar43 Am divortat anul trecut, dorim sa facem partajul. Este vorba de un apartament cu 2 camere. Ne-am inteles si ne-am gandit la un partaj conventional. Am ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna seara, va rog frumos cine ma poate ajuta cu o problema, in urma cu un an si ceva am divortat fara a face partaj cu conditia ca fostul sot sa imi dea o ... (vezi toată discuția)
Partaj gagione gagione buna seara.se poate partaja un apartament ipotecat pe cale amiabila in instanta de judecata?la un astfel de proces se mai plateste taxa de timbru ca procent ... (vezi toată discuția)