avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apel castigat fara achitare taxa timbru - se poate ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apel castigat fara achitare taxa timbru - se poate anula?

Buna,
Am introdus actiune in pretentii, am achitat taxa de circa 50 milioane vechi si am castigat.
Parata a facut apel, nu m-am prezentat datorita vremii nefavorabile, dar am trimis intampinare prin posta.
Am aflat din condica faptul ca am pierdut, apelul a fost admis si mi s-a respins actiunea, inca nu s-a redactat, si nu stiu pentru ce s-a modificat hotararea de la fond, dar am aflat ca apelanta parata nu a platit nici o taxa de timbru.
Eu acum trebuie sa fac recurs, dar nu mai am bani de taxa. Ce ma fac? Pot sa anulez apelul ca netimbrat, sau care ar fi solutia?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kyrrdan , utilizator 20:25, 19 Aprilie 2014
Doar instanta putea respinge apelul ca netimbrat. Este ciudat ca instanta nu a procedat in acest fel, mai ales ca din oficiu trebuia sa se pronunte asupra acestui aspect. Taxa era jumatate din valoarea platita la fond. La fel este si la recurs. Era bine daca v-ati fi prezentat deoarece puteati invoca si netimbrarea si va puteati face si apararile astfel incat sa nu il pierdeti. Pentru recurs trebuie sa va incadrati in prevederile art.304 Cod procedura civila.
sunteti sigur ca era apel? actiunile in pretentii au ca si cale de atac recursul.
Daca ati achitat la fond 5000 ron insemna ca valoarea litigiului era de peste 100.000.ron,corect? In acest caz mai aveti dreptul la recurs- dar asigurati-va.
Taxa de timbru este 1/2 din taxa de la apel, adica 1/2 din nimic.-daca e asa cum ati relatat.
Desigur, pretentiile sunt peste 100.000 RON si reprezinta chirie, calea de atac a fost apelul, corect, dar el s-a depus la registratura, deci parata nu a mai fost citata cu mentiunea de a depune taxa de timbru, avand termen in cunostinta.
Apoi s-a judecat la primul termen, ignorandu-se total acest aspect al timbrarii.
Problema ridicata de mine este cum se poate inlatura aceasta greseala grosolana de procedura, sau daca poate fi cineva tras la raspundere?
Pot ridica acest aspect in recurs, si in ce temei?
Se mai poate cere nulitatea apelului? Sau cum posta cineva mai sus, am dreptul sa nu platesc nici eu taxa de recurs?! Sau o plangere la CSM pt. grava neglijenta?
Sau ce?
Rog o idee pt ca termenul de recurs se apropie. Inca o data, multumesc!
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
kyrrdan, utilizator
Un apel netimbrat este nul.De platit nu aveti ce plati dat fiind ca se verifica taxa din apel si cum ea nu exista..

Alte discuții în legătură

Actiune insuficient timbrata; poate fi invocata aceasta exceptie in apel? loki loki S-a platit pentru o actiune in pretentii o taxa initiala de timbru, iar pe parcursul procesului s-a intocmit un raport de expertiza contabila, care stabilea ca ... (vezi toată discuția)
Vă rog frumos să-mi spuneți în temeiul cărui articol din ... nuexistă nuexistă Vă rog frumos să-mi spuneți în temeiul cărui articol din Legea nr. 196/2018 privind funcționarea Asociațiilor de Proprietari actualizată, este ... (vezi toată discuția)
Venituri modeste si taxa judiciara de timbru ioanandrei ioanandrei Va rog , o lamurire: 1. Cauza evaluabila in bani. Instanta de fond : TRIBUNALUL. RECLAMANTA plateste TAXA JUDICIARA DE TIMBRU la valoarea declarata . Pierde ... (vezi toată discuția)