avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,
Bunica mea a murit acum 5 ani, si au ramas 6 mostenitori(copii ei printre care si mama mea). Mama mea si inca 2 frati au murit acum 4 ani, ramand in viata 3 mostenitori.
De curand am aflat ca bunica la lasat verbal cate o parte din ce detinea(teren extravilan si intravilan cu constructii pe el) la fiecare din copii.
Intrebarea mea este urmatoarea: eu ca nepoata pot sa deschid succesiune, si care ar fii dreptul meu? Mentionez ca nu s-a deschis nici o succesiune de cand a murit bunica ,iar ceilalti mostenitori refuza deschiderea acesteia.
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
ingridvanta, utilizator
Cel mai recent răspuns: genovel , utilizator 21:40, 10 Martie 2011
Succesiunea s-a deschis prin faptul decesului bunicii.Ceea ce nu s-a intamplat , este dezbaterea succesiunii.Astfel incat, daca ceilalti succesibili refuza dezbaterea pe cale amiabila si in fata notarului public, trebuie ca unul dintre mostenitorii care doresc aceasta rezolvare, sa adreseze instantei o cerere de chemare in judecata a celorlalti, pentru ca instanta sa decida cum anume va veti imparti bunurile din masa succesorala.
Aveti grija si la termenul de optiune succesorala, care este de 6 luni de la deces.Daca nu ati dat o declaratie de acceptare expresa , la notar, trebuie sa fi facut cel puytin anumite acte din care sa reiasa dorinta dvs. de acceptare a mostenirii.
Multumesc de raspunsul prompt, dar bunica mea a murit acum 5 ani, iar mama mea acum 4 ani....Ce pot face in aceasta situatie...?
Multumesc frumos.
Da, se pare ca trebuie sa aiba loc o succesiune de ..succesiuni.
Fiecare dintre dvs. va veti mosteni parintii parintii decedati, ceea cei au dobandit de la bunica defuncta si alte bunuri ale lor.Adica , ceea ce ar fi mostenit mama dvs. de la mama sa, veti culege dvs. in numele ei.La fel si ceilalti succesibili aflati in aceeasi situatie.
Fratii mamei dvs. vor veni alturi de dvs. in nume propriu la mostenirea bunicii, iar dvs., nepotii, prin reprezentare.
Ceea ce a ,,lasta" bunica verbal, nu are valoare , pentru aceasta ar fi trebuit sa existe un inscris, o forma de testament valabil intocmit.
in primul rand trebuie sa fii pregatit cu bani de cheltuiala. dupa care deschizi un proces de succesiune a bunicii tale, in acelasi proces arati si succesiunea partii ce revin mamei tale si declari ca parati pe toti succesorii (copii nascuti vii) ai bunicii si apoi a doua succesiune dupa mama ta unde declari parati pe toti succesorii mamei tale, inclusiv pe tatal tau daca traieste. Cauti un avocat care a mai facut succesiuni si acesta iti va cere un onorariu de cel putin 10% din valoarea averii.Trebuie pentru inceput sa platesti taxa de timbru judiciar (aproximativ 800 lei la o valoare declarata de 20000 lei orientativ) ,platesti anexa24 tot cam aceleasi valori si daca va intelegeti intre voi (ceea ce va va indica si judecatorul) scapati mai ieftin. Daca rudele nu sunt interesate vor incerca sa iti puna bete in roate si atunci judecatorul va cere expertiza materiala si masuratori (cam 4000-5000lei fiecare) iar la sfarsit iti vei recupera o parte din banii cheltuiti sub forma de cheltuieli de judecata, dar vezi ca judecatorul nu aproba toata suma ceruta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire carmo71 carmo71 ce drept am la mostenire,avand in vedere ca bunica mea a murit si a avut doi copii,din care mama mea care este moarta si cealalta fata este in viata.iar din ... (vezi toată discuția)
Mostenire legala nedezbatuta viorica01 viorica01 Buna ziua, Mostenirea de pe bunicul meu care a murit acum 20 de ani nu a fost dezbatuta, iar bunica inca mai traieste. In ultimul timp s-a imbolnavit de ... (vezi toată discuția)
Succesiune prin notar sau instanta minuiza minuiza Buna ziua. In anul 2005 bunicul meu a murit. Mama mea vrea sa deschida succesiunea, intrucat ea a ramas sa aiba grija de casa si de pamant, ea a platit ... (vezi toată discuția)