avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare unilaterala salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare unilaterala salariu

Pana in anul 2006 am fost sef serviciu financiar la una din Sucursalele Petrom Sa.Odata cu privatizarea Petromului sucursala initiala s-a desfiintat si am fost trecuta in functia de economist industrie.
Noii manageri ne-au comunicat verbal ca nu ne vor fi afectate salariile.
Fara sa primesc vre-o decizie de diminuare a salariului si fara o anexa la Contractul individual de munca salariul a fost micsorat in mod drastic in perioada martie 2006- aprilie 2008
Mentionez ca am fost angajata PetromV pana in luna aprilie 2008 .
As avea vre-o sansa in instanta pentru recuperarea diferentelor de drepturi banesti??
Cel mai recent răspuns: lita854 , utilizator 15:38, 8 Februarie 2010
Cu siguranţă, dacă salariul nu a fost diminuat datorită altor cauze justificate.
Atâta timp cât în C.I.M. salariul prevăzut era unul iar cel ridicat efectiv a fost cu mult mai mic, trebuie să vedeţi dacă nu există vreo clauză prin care salariul să fie direct proporţional cu vreun indicator de performanţă sau altă motiv întemeiat pe profiturile societăţii. Uitaţi-vă în fişa de post, în indicatorii de performanţă pe care trebuia să-i atingeţi, după caz, şi în C.I.M. şi vedeţi care ar putea fi cauza, dar mai întâi întrebaţi şeful ierarhic cu privire la motivul pentru care aţi primit salariul diminuat.
Ce mă miră este faptul că, abia acum reclamaţi nişte salarii care au fost diminuate începând cu mai bine de 2 ani înainte. :((Să înţeleg că nu aţi ştiut ce salariu aveaţi sau că aţi ştiut motivul pentru care vi s-a diminuat salariul dar aţi tăcut?
Întrebaţi la serviciul contabilitate al firmei motivul care a stat la baza diminuării salariului şi temeiul legal. Dacă, urmare a răspunsului primit, nu veţi găsi întemeiată reducerea salariului, veţi acţiona firma în judecată şi veţi avea câştig de cauză în recuperarea diferenţelor de salariu neacordate.;)
in practica salariul din contractul individual de munca nu poate fi modificat decat cu informarea prealabila a angajatului (in cazul maririi salariului), iar in cazul diminuarii salariului se face informarea, se convoaca salariatul la negociere daca aceasta diminuare nu este o sanctiune.
daca aceasta diminuare a salariului este o sanctiune, procedura este mai coplicata putin: se face convocarea salariatului, se stabileste si intruneste comisia de cercetare prealabila, se cerceteaza fapta, se audiaza martorii, se face minuta comisiei si apoi se comunica in scris salariatului decizia luata.
in cazul dvs. diminuarea salariului a fost facuta abuziv daca salariul nu depinde de alti factori
Multumesc de raspunsuri.Singurul lucru care scrie in cartea de munca este urmatorul:
"" Continua activitatea in baza aceluiasi CIM in cadrul Sucursalei PETROM conf art 360/1 din CCM,coroborat cu art 41 al 1 si 3 lit b;c:e din CM""
La coloana salarii este trecut salariul diminuat cu 400 de lei.
In CIM si fisa postului nu am avut clauze de performanta care sa influienteze salariul.Am stiut de reducerea de salariu, am tot intrebat de actul aditional si decizie mi s-a spus sa astept.
diminuarea salariului a avut loc ca urmare a schimbarii functiei dvs, din sef serviciu financiar in economist.
elis a scris:

diminuarea salariului a avut loc ca urmare a schimbarii functiei dvs, din sef serviciu financiar in economist.

Da, dar schimbarea salariului nu trebuie facuta in baza unei decizii scrise, a unui nou act aditional??

Alte discuții în legătură

Disponibilizare lider de sindicat dianamariadamian dianamariadamian Buna ziua tuturor!:D Am o nelamurire fff mare!Sunt presedinte de sindicat la filiala mea,ocup postul de economist si se face reorganizare...care sunt ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca in detrimentul angajatului noiklosa noiklosa Buna din nou :-) M-am gandit sa impart pe subiecte diferite intrebarile mele, ca sa fie mai usor de urmarit si pentru altii care ar putea avea interese ... (vezi toată discuția)
Modificare clauze contract individual de munca UDREA ADRIAN UDREA ADRIAN Care este perioada de prescriptie pentru a contesta o decizie prin care mi s-au modificat clauze ale CIM ( functia si salariul ) ? In decizia primita nu se ... (vezi toată discuția)