avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperatorii nu-mi dau pace
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperatorii nu-mi dau pace

buna ziua,
problema mea este urmatoarea:
parintii mei au decedat in martie2005.
In anul 2006 am vandut imobilul unde au locuit, iar eu am parasit orasul plecand in alta parte
Noii proprietari m-au anuntat ca pe numele mamei mele a venit o citatie de la un BIROU RECUPERARE DATORII in aprilie 2008, cum ca ar avea de plata catre romtelecom o datorie de 180 lei.
Postul lor telefonic a fost suspendat la cererea mea, la o saptamana dupa decesul lor, in 2005, iar de atunci si pana acum nu s-au primit astfel de somatii.
Mai rau ne ameninta ca fac dosat penal cu dare in judecata si recuperare silita de datorie plus chelruieli de judecata.
Ce trebuie sa fac?
Sa iau legatura cu cei de la aceasta firma care se ocupa de recuperarea banilor?
multumesc
Florin
Cel mai recent răspuns: Gabriel Tudor , Avocat 14:59, 30 Mai 2008
In cazul in care ultima factura este din aprilie 2005, si notificarea e din aprilie 2008, trebuie sa verificati exact data ultimei facturi si data notificarii, pentru ca sunteti exact la limita indeplinirii termenui de prescriptie, de 3 ani.
In cazul in care termenul e depasit, datoria e prescrisa.
In caz contrar, sfatul meu ar fi sa platiti, pentru a nu va incarca bugetul si cu cheltuielile de judecata, al unui eventual proces, pe care 100% il veti pierde.
Depinde ce scrie in acea hartie primita anul asta si cand anume ati suspendat postul telefonic. Adica, desfiintat, probabil.
Daca l-ati desfiintat in martie si in aprilie v-a venit ultima factura, depinde de data scadentei... depinde care a fost ultima interactiune cu ei, la ce data.
Oricum daca factura este pe aprilie, mai nu conteaza parerea mea este ca e prescrisa, simplele notificari nefiind de natura a intrerupe termenul de prescriptie de 3 ani.Insa oamenii fara cunostinte juridice se sperie citind o notificare conceputa de o maniera care se vrea intimidanta.
Termenul general de prescriptie este de 3 ani de la data cand ultima factura pe care nu aţi platit-o a devenit scadenta. Astfel, dacă părinţii dv. au decedat în martie 2005 şi tot în acea lună aţi suspendat contractul de furnizare a serviciilor telefonice, ultima factură putea fi în aprilie 2005 pentru convorbirile din luna martie 2005.
Foarte importantă este data scadenţei acelei facturi.
Dacă scadenţa este anterioară datei poştei primirii notificării, datoria este prescrisă. Astfel, nu vă recomand să răspundeţi în nici un fel creditorului prin recuperatori, dacă a intervenit prescripţia datoriei.
Este un calcul foarte simplu. Astfel, dacă datoria era scadentă la 20 aprilie 2005, ea s-a prescris la 21 aprilie 2008.
Dacă datoria nu este prescrisă, achitaţi suma datorată şi gata, pentru a evita costurile executării silite.;)
Ultima factura a fost emisa pe 20 aprilie 2005.
Eu am primit somatia pe data de 5 mai 2008.
Deci s-a prescris datoria??

Alte discuții în legătură

Somatia de plata intrerupe cursul prescriptiei ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Am observat ca foarte multe firme ce se ocupa cu recuperarea creantelor au un obicei cel putin ciudat. De altfel sunt sigur ca fiecare a trecut ... (vezi toată discuția)
Cum scap de recuperatori lupulescuvictor lupulescuvictor Buna ziua. Am si eu o problema. Am avut un abonament la o anumita firma de telefonie mobila incheiat in data de 23.07.2007. Intre timp fortat de inprejurari ... (vezi toată discuția)
Prescriptia comerciala Andrei T Andrei T creantele comerciale se prescriu in 3 ani. am o factura emisa in data de 21.08.2006 scadenta in 21.09.2006. acesta factura s-a prescris? care este data la care ... (vezi toată discuția)