avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Evaziune fiscala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Evaziune fiscala?

Buna, am o intrebare si as avea nevoie de un raspuns si o indrumare/recomandare - casa de avocatura.

- In anul 2008, am ridicat din firma 210.000RON. Pe op s-a trecut dividente, dar acestea erau deja ridicate din firma, in consecinta nu mai aveam dreptul de a ridica altele. Contabila a inregistrat aceste dividente prin contul de dividente, ulterior facand unele modificari, dar istoria ramanand. La sfarsitul lui 2008, as fi putut ridica aceste dividente, firma inregistrand profit, deci oarecum am ridicat dividente in avans.

Nu s-au platit nici un fel de impozite pe acei bani.
La un control de fond s-a descoperit aceasta eroare si in timpul controlului am returnat banii in firma (2010).

Din cate inteleg se doreste sa se mearga pe legea 31 soc comerciale:

Art. 272^1

Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. ...
2. incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta.

Nu a existat nici cea mai mica intentie de a frauda sistemul, in 2008 firma platind taxe peste 1mil Euro, deci o suma de aprox 10.000Euro la momentul respectiv nu ar fi reprezentat nici o problema.

Care este solutia ? Exista una prin care s-ar putea evita o amenda penala sau chiar inchisoarea ? Ati putea sa imi recomandati o casa de avocatura/avocat care are experiente in problematica aceasta ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ccip , utilizator 23:40, 16 Martie 2011
cine a facut controlul?
s-a finalizat controlul sau este suspendat pina la finalizarea dosarului penal?
exista plingere penala depusa de catre organul fiscal, ati fost chemat sa dati declaratii, etc?

Finantele sunt in control. Inca nu au finalizat controlul, dar au spus ca intentioneaza sa faca plangere penala.

Pe viitor ar trebui sa va schimbati contabila,trebuia sa faca inregistrarile la cheltuieli in avans si nu la dividende,daca nu existau. Ea a gresit, intentia nu a fost a dvs., asa ca plangerea penala nu poate decat sa sperie.Dvs. aveti competenta generala iar contabila una speciala;era responsabilitatea ei sa faca inregistrari corecte, daca stia legislatia contabila.... se vede ca nu o stia.

din pacate raspunderea este a administratorului deoarece el semneaza bilantul si situatiile contabile. In lips aunui expert contabil sau a unui contract cu o firma de specialitate, administrat este raspunzator.

singura cale este sa reiasa din probatoriu ca este vorba de o stricta eroare contabila si nu o intentie de diminuare a bazei impozabile. Lipsa intentiei determina inexistenta infractiunii. Contabila ar trebui sa aibe grija ce declara si ce semneaza altfel exista riscul sa devina un martor al acuzarii.
Din datele oferite nu rezulta ca este vorba de evaziune fiscala.

Alte discuții în legătură

Banii din contul firmei cheltuiti pana la ultimul leu aurelianvames aurelianvames Am cautat problema mea pe forum dar nu am gasit un raspuns sa ma lamureasca. Eu asociat unic hotarasc sa inchid firma,pe firma am avut un apartament vechi ce ... (vezi toată discuția)
Plata dividende eriklud eriklud Buna am gasit un investitor interesat in planul meu de afaceri, dar cu o conditie: sa incep eu cu 5% din firma, el 95% si cum creste cifra de afaceri asa si ... (vezi toată discuția)
Dividende ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! As dori sa aflu, care sunt procedurile legale prin care se poate afla daca o persoana ( actionar majoritar la societate) a ridicat dividende de la ... (vezi toată discuția)