avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Banii din contul firmei cheltuiti pana la ultimul leu
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Banii din contul firmei cheltuiti pana la ultimul leu

Am cautat problema mea pe forum dar nu am gasit un raspuns sa ma lamureasca.
Eu asociat unic hotarasc sa inchid firma,pe firma am avut un apartament vechi ce l-am vandut la o persoana fizica, aceasta vireaza banii in contul firmei,pana sa finalizam actele cer de la finante adeverinte ca firma nu are datorii de nici un fel( asa a cerut notarul) daca tot am ajuns pe la finante intreb daca se poate cheltui banii ce rezulta din vanzare sub forma de dividente, si cand trebuie platit impozitul pentru acesta(mentionez ca celelalte taxe si impozite s-au platit pentru venitul ce s-a realizat din aceasta tranzactie) raspunsul neoficial a fost ca se pot plati la sfarsitul anului, asa ca am cheltuit banii din contul firmei in interes personal considerand ca ecestia sunt dividente si ca voi plati impozitul la sfarsitul anului,

Cateva cunostinte mi-au spus ca nu am procedat corect ,am cautat pe forum si se pare ca impozitul pe dividente trebuia platit inaite :O
Daca nu e bine cum am procedat, ce se mai poate face acum?

Cel mai recent răspuns: aurelianvames , utilizator 10:26, 23 Noiembrie 2011
Corect si legal este ca sa utilizati banii sub forma de dividende, dupa inchiderea fiscala, asta daca nu lichidati firma mai repede.Dupa intocmirea PV de distribuire al profitului net, adica dupa bilant, in ian, feb 2012, puteti repartiza profitul net la dividende si ridica suma ce vi se cuvine, platind pana pe 25 a lunii urmatoare, impozitul pe dividende.In cazul dvs, in care ati utilizat banii in avans, cea mai uzitata formula este sa-i dati pe avans chelt. gospodaresti(cont contabil 542), iar ulterior ,ii depuneti ca restituiti si va retrageti banii sub forma de dividend, dar daca aveti control de la fisc, oricand va poate demonstra ca sunt folositi in interes personal.Dar eu cred ca daca v-ati fi consultat cu contabilul firmei, v-ar fi sfatuit ce trebuie sa faceti.
Impozitul pe dividendele obtinute intr-un an se plateste in anul urmator. Este logic sa fie asa avand in vedere ca profitul/dividendele se calculeaza dupa incheierea anului respectiv.
Va multumesc tuturor pentru raspuns,acum sunt ceva mai lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alte rezerve Draghici Madalina Draghici Madalina Buna ziua! Am preluat evidenta contabila a unei firme si la intocmirea bilantului am constatat (cu stupoare ) urmatoarele: -cont 1068 sold C=37127 LEI (la ... (vezi toată discuția)
Contul 542 m_nitu m_nitu in primul rand vreau sa va urez "la multi ani" tuturor de pe acest forum, cu rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea problema:in contul 542 al firmei pe care am ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala? ccip ccip Buna, am o intrebare si as avea nevoie de un raspuns si o indrumare/recomandare - casa de avocatura. - In anul 2008, am ridicat din firma 210.000RON. Pe op ... (vezi toată discuția)