avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept vizita minor, mentinere relatii personale cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept vizita minor, mentinere relatii personale cu copilul

Buna dimineata,
urmaresc de mult timp comentariile de pe forum iar acum indraznesc sa ma adresez si eu cu o problema care se
pare ca nu se vrea rezolvata...
In luna octombrie 2004, din motive personale am decis sa divortez de sotie.In luna ianuarie 2005 Judecatoria hotaraste incredintarea minorului(la acea data in varsta de 1 an si 6 luni) catre mama spre crestere si educare.
Nefiind de acord cu hotararea judecatoreasca(cerusem eu copilul spre crestere si ingrijire) am decis sa fac recurs la Tribunal.Dupa lungi amanari datorate necunoasterii domiciliului fostei sotii(initial locuise 2-3 luni la mama ei dupa care a disparut pur si simplu cu fiul nostru) si citarii acesteia intr-un final printr-un ziar de circulatie nationala, Tibunalul hotaraste in luna martie 2006 sa-mi incredinteze copilul spre crestere si educare.
Hotararea este redactata (din cauza volumului de munca foarte mare) abia in luna iunie 2006 in termenul legal de 30 de zile fiind atacata cu apel de catre fosta sotie.
Dupa alte cateva amanari , in luna martie 2007 Curtea de apel incredinteaza minorul spre crestere si educare fostei sotii , definitiv si irevocabil.
In perioada ianuarie 2005-noiembrie 2006 am fost pus in imposibilitate de a mentine relatii personale cu copilul meu deoarece fosta sotie nu era de gasit iar mama dansei refuza categoric sa-mi dea in vreun fel relatii despre copil ori unde s-ar afla acesta.(sau poate nici ea nu stia...)
In procesul de divort nu am cerut drept de vizita copil deoarece mi se parea a fi un nonsens fiindca in cererea de divort am cerut si dreptul de a primi copilul spre crestere si ingrijire.
Abia in luna noiembrie 2006 in urma medierilor facute de Autoritatea tutelara am reusit sa-mi vad copilul la sediul Primariei.Pana in luna iunie a anului trecutmi-a fost permis regulat sa-mi vizitez fiul la domiciliul inchiriat de fosta sotie , dupa care dintr-o data fosta sotie dispare din nou.
In perioada august 2007-ianuarie 2008 am cerut sprijinul Politiei , Autoritatii tutelare , Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului pentru a intra din nou in contact cu fiul meu dar raspunsurile au fost similare: nu pot interveni,trebuie sa deschid un proces pentru drept vizita copil.
In luna februarie 2008 am deschis o astfel de actiune la Judecatoria din raza de domiciliu a fostei sotii.
In 26 februarie 2008 , la primul termen s-a amanat pentru neprezentare parata, s-a ordonat ancheta sociala.
La termenul urmator din 1 aprilie 2008 au amanat di nou din cauza neprezentarii paratei si lipsei raportului Autoritatii tutelare din raza de domiciliu a paratei. Am depus la dosar doua documente, de la Politie si Autoritatea tutelara care mentionau ca s-au deplasat la domiciliul ultim cunoscut unde locuieste mama fostei sotii si ca li s-ar fi comunicat precum ca ea nu cunoaste actualul domiciliu al fiicei dar ca mentine legatura telefonic iar ca fiica ei ar fi transmis ca nu doreste sa se afle unde locuieste in prezent.
La termenul din 6 mai 2008 judecatorul a amanat ca de obicei cauza(din motive!?!). Mi-a recomandat insa "parinteste" sa-mi angajez un avocat deoarece citez : "este un caz mai complicat si ar fi mai bine sa-mi angajez un avocat sa ma lumineze".
Va intreb pe dumneavoastra pe aceasta cale este intradevar un caz atat de complicat faptul ca un tata isi cere un drept natural , acela de a ramane in contact cu copilul lui ?
De ce un tata are dreptul sa-si vada copilul abia dupa ce o instanta judecatoreasca hotaraste acest lucru? pe de alta parte stiu ca am obligatia de a veghea la buna crestere si educare a lui !
De cate amanari credeti ca mai pot avea parte pana se va judeca aceasta cauza ?
Va rog din suflet parinti si fosti copii "luminati" drumul unui tata catre copilul lui...
Cel mai recent răspuns: lbanias , utilizator 14:38, 20 Ianuarie 2010
Sunt de acord cu AVLIL si consider ca trebuie sa acordati o atentie deosebita modului in care realizati demersurile. Gravitate masurilor pe care le luati asupra mamei trebuie sa fie graduale. Sa incepeti prima data cu notificari in care sa nu faceti uz de la inceput de amenintari fie ele si legale ci utilizati rugamiti de a se conforma sentintei date. Daca dupa mai multe incercari de acest gen nu obtineti nici un rezultat solicitati sprijinul politiei. Incercati sa-i convingeti sa va ajute insotindu-va la prietenele sotiei care credeti dvs. ca stiu unde se afla aceasta. Spuneti ca nu ati dori sa-i faceti rau sotiei si de aceea nu doriti sa-i faceti deocamdata plangere penala. Atrageti atentia prietenelor in fata politiei ca pot fi acuzate de infractiunea de tainuire sau de impiedicare a executarii unei hotarari judecatoresti. Fata in fata cu politia s-ar putea sa cedeze si sa va indice adresa unde ea se afla. Daca nu merge nici asa faceti plangere penala sotiei, insirati in textul acesteia demersurile facute de dumneavoastra anterior, faptul ca dumneavoastra credeti ca persoanele x,y si z stiu unde este aceasta si ca intelegeti sa va indreptati si impotriva acestora daca se dovedeste ca ascund acest lucru. Daca ea nu se prezinta, dupa parcurgerea unor formalitati de citare, va fi judecata in lipsa si condamnata. Dupa obtinerea condamnari puteti solicita decaderea acesteia din drepturile parintesti.
Sunt de acord cu demersurile graduale, este evident ca nu se doreste neaparat condamnarea mamei, insa printr-o plangere penala ati obtine ajutorul politiei pentru a gasi mama si copilul, insa nu vad rostul unei decaderi din drepturile parintesti, daca mama se poarta frumos cu copilul si nu ii aplica tratamente degradante, daca este o mama buna fata de copil, de ce sa fie decazuta din drepturile parintesti?
E normal sa mi se ceara , in calitate de reclamant sa aduc martori care sa spuna ca intradevar fosta sotie nu-mi mai da copilul ? E ca si cum m-as duce sa-mi cer dreptul mintind ca nu mai pot vedea ! La 3 ani de la divort sint nevoit sa cer stabilire program vizita minor, dupa ce in ultimul an l-am primit tot mai rar. Nu am avut un astfel de program decit verbal stabilit cu pirita. E normal sa motiveze refuzul cererii mele prin faptul ca copilul sufera de astm bronsic, cind niciodata nu a avut simptome clare ale acestei boli? Chiar de ar fi adevarat diagnosticul, nu cred ca cu o concubina medic si o bunica asistenta medicala nu as putea avea grija de copil, cum sustine pirita. Motivul real al refuzului este viata mea conjugala, ea facind referire la "femei usoare" tradus in intimpinare prin viata dezorganizata si stil de viata haotic. ... ceea ce nu poate dovedi in nici un caz, neavind contact cu niciuna din concubinele mele de dupa divort. mai mult , copilul vrea sa ma vada si se simte bine cu mine si cu concubina mea, insa la virsta de 5 ani nu cred ca se tine cont de parerea lui. Cum pot combate acuzatii ce reprezint minciuni crase ? Sau martori mincinosi ? Cuvint contra cuvint ?
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
lbanias, utilizator
Nu am inteles exact care sunt nelamuririle dv.
Daca sustineti ceva in instanta, trebuie sa demonstrati.
NU e normal sa vi se ceara sa aduceti martori, normal ar fi sa va lase in pace sa vada judecatorii daca aduceti martori, iar daca n aduceti probe sa va respinga cererea.
Adica ati fost putintel avantajat prin faptul ca vi s-a spus clar ce ar trebui sa faceti si cum sa procedati.
Depinde si ce anume a sustinut parata in intampinare etc.

Adevarul juridic se stabileste probe contra probe, nu neaparat cuvant contra cuvant. E drept ca deseori se ajunge la aceasta situatie... si aici depinde de martorii fiecaruia si de intrebarile adresate de parti sau de avocatii lor, dar si de instanta.
Puteti solicita audierea minorului, insa e cam mic, depinde de circumstantele cauzei ca sa o si obtineti.
Judecatoarea e cea care a cerut martori, iar mie mi s-a parut ciudat sa trebuiasca sa mai si aduc martori in conditiile incare eu fac aceasta actiune spunind ca nu primesc copilul. Altfel ce rost avea prezenta mea in instanta? Ce rost au inca 2 infatisari, pentru ca am inteles ca nu se audiaza cei 2 martori ai fiecarei parti deodata ? Clar sint dezavantajat eu si copilul care nu ne putem vedea in acest timp.
Pirita se opune stabilirii unui program care sa-mi permita sa iau copilul si separat, adica la domiciliul meu, invocind motive de sanatate a copilului, incapacittae mea de a intelege nevoile medicale ale lui, clasica intoxicare a copillui de catre bunici si tata, si viata dezordonata a tatalui. Fapte pentru care nu are dovezi palpabile.
In naivitatea mea credeam ca e o caua simpla si din 2 infatisari obtin elementarul drept de a intretine relatii personale cu copilul.
Am inteles ca se poate si fara martori. Cred ca e un dezavantaj ca avocatul piritei este coleg cu fratele piritei iar eu nu am avocat angajat ci doar unul care ma sfatuieste.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
lbanias, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum pot sa obtin incredintarea copilului petre liviu petre liviu sunt divortat de un an de zile copilul an varsta de 5 ani a fost ancredintat mamei care acum trei zile a parasit tara anpreuna cu copilul si concubinul ei an ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara? 2 vasilache-florinache vasilache-florinache Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica ... (vezi toată discuția)
De ce, noi tatii, nu avem dreptul sa ne crestem copii? cristian.dumitru cristian.dumitru Recent, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, custodia fetitei in varsta de 4 ani i s-a acordat mamei. Aceasta locuieste din septembrie 2005 in ... (vezi toată discuția)