avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumparare apartament supus mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumparare apartament supus mostenirii

Buna ziua!
Doresc sa cumpar un apartament, proprietara a decedat, nu cunosc exact cand. Acum mostenitorii au apelat la notar pentru dezbaterea mostenirii si am inteles ca certificatul este gata. Problema pe care doresc sa o clarific este daca pot cumpara acel apartament in cazul in care nu au trecut 6 luni de la decesul proprietarei.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: lalabanciu , utilizator 14:09, 17 Martie 2011
puteti sa achizitionati respectivul apartament imediat dupa incheierea succesiunii si eliberarea certificatelor de mostenitor si intabularea dreptului de proprietate a mostenitorilor in CF.
timpul de 6 luni nu are legatura cu cele expuse de dvs(el este un termen de optiune succesorala)
Multumesc de raspuns!
Insa reprezentantii bancii care imi acorda un credit ipotecar (eu venind cu 70% din suma aport propiu) imi cer niste justificari si clarificari, ca nu cumva sa mai apara vreun mostenitor chiar daca ei au inceput succesiunea.
distinsa doamna,
cunosc faptul ca acum ce-i de la banci sunt mai catolici decat..papa! in momentul in care se vor elibera certificatele de mostenitor, aceste aspecte referitoare la posibili alti mostenitori nu mai subzista.Chiar in certificatul de mostenitor se va face referire si la aceste aspecte.
Va urez achizitie ..linistita
cu stima,av zagrean
Legea 36/1995
Art. 82. Încheierea procedurii succesorale se poate face si înainte de expirarea termenului de acceptare a succesiunii, daca este neîndoielnic ca nu mai sunt si alte persoane îndreptatite la succesiune.

Per a contrario, il lipsa acelor dovezi/probe "neindoielnice" notarul nu ar trebui sa elibereze certificatul de mostenitor inainte de expirarea termenului de optiune succesorala (cu exceptia cazului in care exista testament)

Eu unul nu stiu o astfel de proba.

Evident, ca si dupa cele 6 luni pot aparea mostenitori care sa declare ca nu au avut cunostinta de dezbaterea succesiunii sau care au fost "omisi" in mod deliberat de catre ceilalti succesibili si care, evident pot sa ceara anularea CM-ului...insa in aceasta situatie ei nu mai pot cere desfintarea actelor subsecvente (a vanzarii) avind doar o actiune impotriva celorlalti mostenitori de la care vor pretinde partea ce li se cuvenea.
Probabil de asta si banca are unele retineri.
Din informatiile mele privind dezbaterea, am inteles ca au fost chemati martori care au confirmat ca proprietara decedata nu a avut sot, copii, etc si pe baza actelor de identitate, respectiv casatorie a celor 4 nepoti acum mostenitori, s-a dezbatut succesiunea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire robert_l robert_l Buna ziua o sa va spun povestea mai pe larg ca sa ma puteti indruma. Mama mea are o sora vitrega(pe care nu o cunoastem) tatal lor a detinut mai multe ... (vezi toată discuția)
Certificat de calitate mostenitor simircea simircea Am primit de la un notariat informatia ca certificatul de calitate mostenitor nu se elibereaza decat in limita perioadei de un an de la decesul persoanei ... (vezi toată discuția)
Mostenire a_alex22 a_alex22 Buna ziua. am si eu o intrebare. parintii mei au divortat acum 27 de ani eu fiind crescut de mama.Tatal a murit acum 6 ani. Iar sotia lui cu care sa insurat ... (vezi toată discuția)