avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Trebuie sa platesc impozit pentru o casa neterminata ?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Trebuie sa platesc impozit pentru o casa neterminata ?

In ianuarie 2007 am obtinut o autorizatie de constructie pentru o casa in comuna natala. E prevazut termenul de 12 luni pentru inceperea lucrarilor si 60 luni pentru finalizarea lor de la data inceperii efective. Precizez ca am inceput lucrarile in august 2007. Am prevazut un termen mai lung pentru executarea lucrarilor din punct de vedere financiar. Lucram mai mult in perioada concediilor.Casa este in rosu,are geamuri,acoperis si ceva tencuieli interioare, fara utilitati (apa,curent,incalzire).Deci autorizatia este inca valabila .Am primit a adresa de la primarie citez"Tinind cont de faptul ca nu ati respectat prevederile legale privind executarea lucrarilor de construire si cele privind declararea imobilelor pt.impozitare,va punem in vedere ca in data de ... sa va prezentati la primaria X.,cu actul de identitate,actul de proprietate asupra terenului pe care se executa lucrarile si proiectul de executie al constructiei " In caz de neprezentare pana la data mentionata veti sanctionat conf.art.26,alin.(2)din Legea 50/1991.Am mers la Primarie unde mi s-a spus ca din pct de vedere al autorizatiei este OK,dar colegii de la Impozite ma vor lamuri, iar cei de la impozite au spus ca am pereti ,am acoperis trebuie sa platesc.Am intrebat unde scrie sa ma conving si eu ,au tot cautat n-au gasit dar au spus ca in Codul Fiscal scrie. Am cautat,m-am interesat am auzit ca nu se plateste impozit cat timp e inca valabila autorizatia de construire. Nu s-a facut nici PV de terminare a lucrarilor, Va rog sa ma informati cu exactitate referitor la plata impozitul pe cladire sau mai bine zis la declaratia de impunere pt.impozit in situatia prezentata mai sus. Precizez ca nu doresc sa fiu de rea credinta ,dar e posibil ca persoana de la impozite sa nu cunoasca cu exactitate legislatia sau intentionat fac asta ca si asa oamenii nu cunosc legile . Ce ma sfatuiti sa fac ? Va multumesc .
Acoperisul genereaza necesitatea impozitului.
unde scrie asta? pe ce te bazezi spunand asta?
Iar la sfarsitul lucrarilor, cand se va face nota de receptie , se vor regulariza impozitele datorate.
Orice persoana care dobandeste, construieste, datoreaza impozit local-la inceput, la o valoare declarata,conform zonei unde se construieste si apoi la final, la receptie se va plati ceeace constata cel care face receptia.-Cod fiscal si H.C.L respectiva de unde apartineti,privitoare la taxe si impozite.
De altfel o si puteti intabula, chiar daca nu e gata-e noua modificare a L.7/1996-care precizeaza ca este posibila intabularea pe stadii de executie.
art. 37 alin 2 Legea 50/1991
lucrarile de constructie autorizate se considera finalizate daca s-au realizat toate elementele prevazute in autorizatie...

In cazul dvs. eventual constata ca s-au "realizat elementele prevazute in autorizatie".

Sunteti sigur ca termenul de valabilitate al autorizatiei de construire nu este expirat?
Intreb asta pentru a gasi o explicatie la adresa pe care v-a transmis-o primaria. Daca autorizatia este in termen, acea adresa nu are temei legal. Lucrarile sunt autorizate pe toata durata mentionata in autorizatie, incepand cu data pe care ati declarat-o ca fiind data de incepere a lucrarilor (august 2007).
Referitor la impunerea fiscala a cladirilor construite in baza unei autorizatii de construire, sunt edificatoare prevederile pct. 31, alin. 6, lit.c ) si ale pct. 62 din normele metodologice de aplicare a art. 254 din Legea Nr. 571/2003 privind Codul fiscal care precizeaza urmatoarele:
Pct. 31, alin. 6, lit. c) cladire finalizata - constructie care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:
1. serveste la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, de produse, de materiale, de instalatii si de altele asemenea;
2. are elementele structurale de baza ale unei cladiri, respectiv: pereti si acoperis;
3. are expirat termenul de valabilitate prevazut in autorizatia de construire si nu s-a solicitat prelungirea valabilitatii acesteia ori cladirea a fost realizata fara autorizatie de construire; pentru stabilirea impozitului pe cladiri, se ia in calcul numai suprafata construita desfasurata care are elementele de la pct. 2.

Pct. 62 - Atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice, pentru cladirile executate potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile ulterioare, data dobandirii cladirii se considera dupa cum urmeaza:
a) pentru cladirile executate integral inainte de expirarea termenului prevazut in autorizatia de construire, data intocmirii procesului-verbal de receptie, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data terminarii efective a lucrarilor;
b) pentru cladirile executate integral la termenul prevazut in autorizatia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea intocmirii procesului-verbal de receptie in termenul prevazut de lege;
c) pentru cladirile ale caror lucrari de constructii nu au fost finalizate la termenul prevazut in autorizatia de construire si pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilitatii autorizatiei, in conditiile legii, la data expirarii acestui termen si numai pentru suprafata construita desfasurata care are elementele structurale de baza ale unei cladiri, in speta pereti si acoperis. Procesul-verbal de receptie se intocmeste la data expirarii termenului prevazut in autorizatia de construire, consemnandu-se stadiul lucrarilor, precum si suprafata construita desfasurata in raport de care se stabileste impozitul pe cladiri.
(2) Prin grija structurilor de specialitate cu atributii in domeniul urbanismului, amenajarii teritoriului si autorizarii executarii lucrarilor de constructii din aparatul propriu al autoritatilor administratiei publice locale, denumite in continuare structuri de specialitate, se intocmesc procesele-verbale mentionate la alin. (1) care servesc la inregistrarea in evidentele fiscale, in registrele agricole sau in orice alte evidente cadastrale, dupa caz, precum si la determinarea impozitului pe cladiri.

In concluzie, daca valabilitatea autorizatiei de construire nu este expirata si constructia nu este finalizata, nu aveti obligatia de a o declara in vederea impunerii.

Alte discuții în legătură

Va rog sa ma ajutati - impozitare constructie nefinalizata puiuanca puiuanca autorizatia construtiei casei a epirat in martie trebuia sa fiu cumva instiintat de primarie printro srisoare?mi-au trimis impozit pe casa si casa nu are ... (vezi toată discuția)
Impozit pe casa Munteanu Marian Munteanu Marian Am o casa în constructie din 2010, nu am acoperis montat. Cînd va fi finalizata voi plati impozit de la data finalizarii sau de la data expirarii ... (vezi toată discuția)
Impozit caldiri persoane juridice oanazaharov oanazaharov Buna ziua! As vrea sa va intreb daca in conditiile in care firma mea are ca obiect principal de activitate- vanzare si cumparare de imobile proprii- trebuie ... (vezi toată discuția)