avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc ANL: primaria ne obliga sa ne constituim in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc ANL: primaria ne obliga sa ne constituim in Asociatie de Locatari

Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie 2010 s-au mutat primii locatari, anul trecut am avut o multime de cheltuieli legate de re-amenajarea apartamentelor (zugravit, faianta, parchet, va inchipuiti cum arata dupa 3 ani fara incalzire si fara aerisire). Abia pe la sfarsitul lui septembrie am avut curent si gaze (implicit apa calda, de la centrala de bloc).
Apoi a venit iarna -> cheltuieli mari.
Au inceput sa apara somatii de la primarie, in care ne ameninta ca vor rezilia contractele de inchiriere daca nu ne constituim in asociatie de locatari, ca sa preluam singurele 2 contracte cu tertii care au ramas pe numele primariei: curentul pe casa scarii/incaperea centralei, si gazele de la centrala.
Ultima somatie include si un termen: 1 mai 2011.

Intrebarile mele sunt:
- este legala aceasta obligativitate ce a fost inclusa in contract?
- ne mai putem constitui in asociatie de locatari? Auzisem de o lege care a dus la disparitia acestor forme de organizare (iar noi mai avem pana sa fim proprietari).
- care ar fi, macar in mare, pasii pentru constituirea acestei asociatii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana.toli , utilizator 16:17, 2 Iulie 2012
Art. 37 din legea 114/1996 prevede "Chiriasii cladirilor cu mai multe locuinte se pot asocia, potrivit legii, in scopul reprezentarii intereselor lor in raporturile cu proprietarii, precum si cu alte persoane juridice sau persoane fizice. In acelasi scop, in cazul neconstituirii asociatiei, chiriasii pot mandata un reprezentant".
Deci, pentru chiriasi constituirea asociatiei de locatari e prevazuta doar ca posibilitate, nu ca si obligatie.
In conditiile in care insa locatarii au semnat contractele si si-au insusit aceasta obligatie contractuala, atunci aceasta obligatie trebuie indeplinita.
Pasii sunt redactarea statutului, alegearea organelor de conducere si inregistrarea la judecatorie.
Necesitatea organizarii unei asociatii este benefica avand in vedere responsabilitatile multiple care apar in cazul folosintei unui imobil care detine atat parti individuale private dar si parti comune,care pentru buna functionare necesita a fi intretinute si reparate
Pentru infiintare ca persoana juridica ,realizati un nucleu de initiativa alegeti un comitet executiv ,redactati statut si acord de asociere,convocati o adunare generala
Asociatia dobandeste personalitate juridica in baza incheierii judecatoresti delegat desemnat la organul financiar local de catre presedintele judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala exista imobilul
1. Primaria nu poate obliga la infiintarea asociatiei de locatari pentru ca asociatiile de locatari nu au legislatie.
2. In cazul in care @insider a gresit termenii si in loc de proprietari a scris locatari, iarasi este o problema. Chiriasii nu pot infiinta asociatia de proprietari.
3. textul postat de @justiceman, se refera la o asociere a chiriasilor in scopul reprezentarii intereselor lor in raporturile cu proprietarii
Din putinele mele cunostinte in materie de drept nu cred ca este posibil ca niste chiriasi sa infiinteze o asociatie de proprietari. De infiintarea asociatiei ar trebui sa se ocupe primaria, ea este proprietarul cladirii.
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu, nu am scris gresit termenii, suntem locatari si am vrea sa stim ce sanse avem sa ne constituim intr-o asociatie de locatari (chiriasi), ce mai spun legile curente in acest sens.
Deci nu dorim sa ne constituim in asociatie de proprietari - nici nu avem cum, deocamdata nimeni dintre noi nu e proprietar.
Mergeti la Primaria localitatii, acolo gasiti un birou specializat in indrumarea as.prop./locatari...
Succes!

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asociatia de proprietari si asociatia de locatari(chiriasi)? MCA2014 MCA2014 Ca si chiriasi ai unui bloc ANL nu putem infiinta o asociatie de proprietari pe care sa se factureze apa, gazul de la centrala termica comuna, lumina de pe ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie gaby123456789 gaby123456789 Solicit si eu sprijin in urmatoare speta: ASOCIATIA DE LOCATARI a fost infiintata in anul 2005, pentru locatarii cu chirie din blocul ANL in care ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)