avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bloc ANL: primaria ne obliga sa ne constituim in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bloc ANL: primaria ne obliga sa ne constituim in Asociatie de Locatari

Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie 2010 s-au mutat primii locatari, anul trecut am avut o multime de cheltuieli legate de re-amenajarea apartamentelor (zugravit, faianta, parchet, va inchipuiti cum arata dupa 3 ani fara incalzire si fara aerisire). Abia pe la sfarsitul lui septembrie am avut curent si gaze (implicit apa calda, de la centrala de bloc).
Apoi a venit iarna -> cheltuieli mari.
Au inceput sa apara somatii de la primarie, in care ne ameninta ca vor rezilia contractele de inchiriere daca nu ne constituim in asociatie de locatari, ca sa preluam singurele 2 contracte cu tertii care au ramas pe numele primariei: curentul pe casa scarii/incaperea centralei, si gazele de la centrala.
Ultima somatie include si un termen: 1 mai 2011.

Intrebarile mele sunt:
- este legala aceasta obligativitate ce a fost inclusa in contract?
- ne mai putem constitui in asociatie de locatari? Auzisem de o lege care a dus la disparitia acestor forme de organizare (iar noi mai avem pana sa fim proprietari).
- care ar fi, macar in mare, pasii pentru constituirea acestei asociatii.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ana.toli , utilizator 16:17, 2 Iulie 2012
Daca Art.37 din Legea 114/1996 prevede ca se pot infiinta asociatii care sa reprezinte interesele chiriasilor fata de proprietari si de alte parti de ce nu depuneti la judecatoria din localitatea dvs.un dosar cu un acord de asociere si un statut (plus proces verbal al adunarii de constituire si urmarind pasii infiintarii unei asociatii de proprietari) intocmit conform acestei legi mai sus aratate.
Dosarul poate fi intocmit de un avocat care poate sau nu sa va reprezinte in instanta dupa ce a fost inaintat. In statut puteti arata exact ce va intereseaza pe dvs.: ca asociatia poate incheia contracte cu ...
Buna seara. Caut de ceva vreme informatii si aici am gasit oarecum, ceva legat de ce ma intereseaza. Primaria, a construit in 2004, 2 blocuri de locuinte sociale, ale caror chiriasi, s-au constituit in asociatie de locatari. In 2011, primaria a obtinut hotarare definitiva si irevocabila pt rezilierea si evacuarea unui chirias, insa au acceptat ca daca isi plateste in cateva rate debitul, ii prelungesc contractul. Presedintele asociatiei de locatari, nu vrea sa accepte aceasta situatie si tine mortis, sa mearga mai departe cu evacuarea. Intrebari:
1. In 2012, in baza carei legi functioneaza aceasta asociatie de locatari?
2. Poate trece asociatia peste hotararea primariei, in sensul evacuarii chiriasului?
3. Cum poate fi contestata actiunea asociatiei?
Niciodata o asociatie de locatari nu poate cere in instanta evacuarea chiriasului. Numai proprietarul, adica consiliul judetean sau local, poate cere rezilierea contractului si evacuarea chiriasului in instanta. Acolo, in instanta au nevoie de un motiv serios iar asociatia sare la cap pentru proprietarul nevrednic.Cine stie cati asteapta rezilierea unui contract de inchiriere. Pot fi mai multi lupi, decat mioare.:-/
Chiriasul cu pricina a inceput sa-si plateasca ratele stabilite cu primaria?
Asociatia de locatari ar trebui sa conlucreze cu primaria, nu sa i se opuna, si, oricum, neavand personalitate juridica si nefiind parte in procesul in care s-a hotarat de catre instanta rezilierea si evacuarea chiriasului, nu poate face aceasta. Nu are instrumente juridice.
Numai primaria, in calitate de proprietar, il poate evacua.
Chiriasul are stabilita prima rata in 30 iulie 2012, printr-un angajament de plata semnat la executor in 18 iunie 2012. In angajamentul semnat la executor, desi nu era prevazuta datoria de la asociatie, chiriasul a prevazut-o si pe aceasta in totalul debitului, iar ratele s-au stabilit avand in vedere intregul debit catre asociatie si consiliul local. Desi chiriasul si-a asumat plata intregii sume, asociatia a intocmit documente doar pt cat era trecut in hotararea judecatoreasca. Din punctul meu de vedere, interesul asociatiei este sa scape de chirias cu orice chip, chiar daca asta inseamna ca sa-si recupereze debitul intr-un termen mult mai mare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asociatia de proprietari si asociatia de locatari(chiriasi)? MCA2014 MCA2014 Ca si chiriasi ai unui bloc ANL nu putem infiinta o asociatie de proprietari pe care sa se factureze apa, gazul de la centrala termica comuna, lumina de pe ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie gaby123456789 gaby123456789 Solicit si eu sprijin in urmatoare speta: ASOCIATIA DE LOCATARI a fost infiintata in anul 2005, pentru locatarii cu chirie din blocul ANL in care ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)