avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ORELE SUPLIMENTARE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ORELE SUPLIMENTARE

Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi libera.ITM la un control au atentionat ca trebuie sa primeasca si un spor de cel putin 100% pe langa ziua libera. De ce,pentru ca inteleg : se dau zile libere platite sau daca nu se poate, se da un spor ce nu poate fi mai mic de 100% chiar daca a fost vorba de zile de sarbatoare. Ori una ori alta,eu asa inteleg.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 31 Martie 2011
Daca nu se depasesc 40 ore /saptamana lucrate nu se pune problema conf art 117,cod muncii a platii orelor suplimentare.
Art 132. spune ca repausul saptamanal trebuie acordat 2 zile consecutive tuturor angajatilor.De regula sambata si dumineca.Celalte aliniate a art 132 isi gasesc aplicarea in situatiile cand nu se pot da libere sambata si duminica.In cest caz se acorda un spor la salariul de baza al angajatului,cuantum stabilit colectiv sau individual.
1. Sunt doua posibilitati:
- se acorda zi libera (si platita normal);
- se plateste dublu (spor de 100%).
2. Oricare din cele doua variante este legala.
Vezi codul muncii Cf. art 119, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia .In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art.120, In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazaut de art.119, in luna urmatoare , munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariul corespunzator duratei acesteia.Sporul se acorda prin negociere in cadrul contractului de munca si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.Pentru zilele de sarbatoare legala ,sambete si duminici citeste art .136,137,138,
Potrivit actualelor reglementari, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
din ce am inteles eu nu este vorba de ore suplimentare ci de repausul saptamanal.Daca se lucreaza sambata si /s-au duminica se v-a acorda liber in alta zi plus un spor la salariu care se stabileste prin ccm,roi si v-a fi cuprins intre 1% si 100%.

Alte discuții în legătură

Zile libere ContSters74221 ContSters74221 salaraitii care prin natura locului de munca trebuie sa lucreze sambata sau duminica ,sunt indreptatiti sa primeasaca doua zile libere pt o zi lucrata in ... (vezi toată discuția)
Noile prevederi legale pentru munca suplimentara otilia_tec otilia_tec Legea 330/2009 Art. 20. - Munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile ... (vezi toată discuția)
ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)