avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere

salaraitii care prin natura locului de munca trebuie sa lucreze sambata sau duminica ,sunt indreptatiti sa primeasaca doua zile libere pt o zi lucrata in weekend?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:43, 14 August 2009
Ce inseamna mai specific "natura locului de munca"?


ART. 119 – Compensari prin ore libere platite

(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.

(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

COMPENSAREA se face zi/zi deci ptr, o zi lucrata in weekend vei primi o zi libera.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2009
maria1504, utilizator
angajat al unui hypermarket-vanzari
1. Se poate lua o zi libera platita (adica si liber si platit).
2. Liberele se acorda zi pe zi, indiferent ca sunt lucrate in zile de sarbatoare sau nu.
daca nu se acorda repaus saptamanal de 2 zile normal, sb si dum., atunci ar trebui sa existe si un spor cat de mic la salariu, cf codului muncii, si deasemena obligatia ca cel putin 1 data pe luna sa existe 2 ziel libere sb si dum, iar in rest sa existe 2 libere consecutive indifernet in timpul saptamanaii, sau dum si luni, vineri si sb.
costi_smkr a scris:

salaraitii care prin natura locului de munca trebuie sa lucreze sambata sau duminica ,sunt indreptatiti sa primeasaca doua zile libere pt o zi lucrata in weekend?


Se acorda 2 zile libere pentru munca lucrata in week-end (sambata + duminica). In acest caz, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Dispoziţiile art. 132 alin. (1) din Codul muncii nu sunt imperative, în sensul că nu este necesar ca cele două zile libere să fie acordate sâmbăta şi duminica, putând fi acordate si in alte zile . Regula fiind sambata si duminica, iar exceptia in celelalte zile.

Sporul pentru orele lucrate in zilele libere ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite este de 100% din salariul de baza.

Alte discuții în legătură

Ore lucrate in weekend ! enco enco Situatia este urmatoarea : un angajat lucreaza intr-o luna 6 ore intr-o zi de sambata. Pentru aceasta primeste 2 zile libere platite (cu tariful orar ... (vezi toată discuția)
Lucru in week-end ContSters60781 ContSters60781 Buna! Munca sumplimentara, se compenseaza cu ore libere platite, in urmatoarele 60 de zole iar daca nu cu spor la salariu, de minim 75%. Ce este diferit, ... (vezi toată discuția)
Program de lucru sambata snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua, avem un magazin cu 2 angajati care lucreaza zilnic de luni pana vineri cate 8 ore/zi si am vrea sa lucreze si sambata prin rotatie cate 4 ore/ ... (vezi toată discuția)