avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... post de conducere cu studii sau fara studii superioare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

post de conducere cu studii sau fara studii superioare

Exista vreo prevedere legala sau vreo norma ITM care sa ma oblige sa angajez pe un post de conducere (sa zicem, un responsabil cu parcul auto, sau un sef de depozit etc.) numai persoane cu studii superioare? Domnul ce se ocupa cu angajarile la noi in firma mi-a spus ca nu poate angaja o persoana fara studii superioare pe un post de conducere, pentru ca ar primi amenda de la ITM. Este adevarat? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:12, 30 Martie 2011
Nu, nu exista.

De exemplu, la ocupatia Sef depozit (cod COR 123502) cerintele in privinta studiilor sunt:
Nivelul de instruire: - (nedefinit; superior dar nu neaparat)


In ceea ce priveste responsabilul cu parcul auto, acesta cred ca ar putea fi asimilat cu pozitia de Sef coloana auto, cod COR 122629, unde sunt aceleasi conditii in privinta nivelului de instruire: superior, dar nu neaparat.

Este foarte bine ca va angajati personalul pe criterii de competenta :)

:luck:
Multumesc pentru raspuns. Am cautat si eu pe net informatii cu privire la acest lucru si am ajuns si eu pe situ rubinian, unde se mentioneaza ca nu e neaparat ca postul respectiv sa fie ocupat de o persoana cu studii superioare. Ma intrebam daca acesta e un extras din vreo lege sau reglementare sau doar o interpretare a celor de la rubinian.
Cu placere :)
Nu e o interpretare, e Clasificarea Ocupaţiilor din România, un Nomenclator aparut in 1995, aprobat de Ministerul Muncii, care se actualizeaza si se revizuieste - la solicitarea utilizatorilor - de catre minister impreuna cu Institutul National de Statistica.
rubinian.com doar reda continutul acestui nomenclator.

... nici la 123205 Sef serviciu resurse umane nu sunt imperative studiile superioare ;)
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
ContSters196669, utilizator

Conditia studiilor superioare la ocupare unei functii de conducere este prevazuta prin statute speciale in cazul unor profesii astfel reglementate sau prin regulamentul intern al fiecarui angajator.

Pentru genul de functii mentionate de dumneavoastra nu exista asemenea conditionare.

Exista inclusiv unitati de stat unde ocuparea unei functii de conducere nu presupune studii superioare.
Fiecare angajator isi intocmeste organigrama in care precizeaza studiile necesare pentru fiecare post in parte.

Alte discuții în legătură

Angajare administrator netu_ologu netu_ologu administratorul unei firme poate fi angajat ca patron (cf. COR),fara studii superioare? (vezi toată discuția)
Expert/manager tina25 tina25 care este diferenta intre un curs de achizitii la care obtii diploma de expert si un curs la care obtii diploma de manager...care din ele este prevazuta in ... (vezi toată discuția)
Resurse umane maria60 maria60 Dacă un angajat ocupă postul de contabil şef cu studii medii poate fi trecut ca economist studii superioare după terminarea Facultăţii de ªtiinţe ... (vezi toată discuția)