avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incredintare autovehicul unei persoane fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incredintare autovehicul unei persoane fara permis

Salut, in data de 05/06-03-2011 un prieten al meu m-a intrebat daca nu mergem sa ne plimbam cu masina, ca i-a dat-o verisoara lui (mentionez ca el nu are permis de conducere). Ne-am plimbat prin oras cateva ore bune, am fost prin cateva cluburi unde al a consumat alcool iar pe la ora 3 dimineata am vrut sa plec acasa si i-am zis sa mergem sa ducem masina inapoi in parcare de unde o luasem. Acesta mi-a zis sa ii dau cheile si ca pot pleca acasa ca are cine sa conduca.Eu am plecat iar el a ramas in club. Acesta s-a urcat la volan si in prima faza a intrat intr-un stalp de fier de pe trotuar. Dupa asta e plecat si la aproximativ 5 min a intrat intr-un taxi.De frica a fugit de la locul accidentului si a lasat masina acolo. A doua zi dimineata, m-a sunat verisoara lui si mi-a zis ca acesta facuse accident in fata unui bar.Am ajuns acolo si am vazut stalpul in care intrase. Am mers la politie si am declarat ca am intrat eu in stalp (dupa ce am vorbit cu politistul si mi-a explicat ca imi da un avertisment scris). La 30 min dupa aceasta m-a sunat politistul si mi-a zis sa ma intorc inapoi si sa imi schimb declaratia ca "e groasa". Acum eu sunt acuzat de fals in declaratii si de incredintarea unui vehicul unei persoane fara permis.
As vrea sa stiu ce pedeapsa pot primi, sau daca se poate cum pot scapa fara a-mi pata cazierul.
Nu am antecedente penale.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:52, 2 Aprilie 2011
Da, este groasa intr-adevar! Ce sicat veti primi este treaba instantelor. Dv va trebui sa va angajati un avocat f.bun care sa va reprezinte in instanta si sa se lupte cu instanta pt. a avea castig de cauza sau macar sa nu va taxeze prea mult. Nu puteti invoca naivitatea. Stiati bine cu ce va confruntati cand ati luat asupra dv o fapta pe care nu ati comis-o. Va urez succes!
avocat deja am luat, printre cei mai buni din oras, dar insist pe intrebarea "As putea scapa fara sa imi pateze cazierul"? Avocatul meu a zis ca face tot posibilul dar nu am apucat sa vorbesc cu el tot ce as fi vrut
Se va incepe urmarirea penala impotriva dvs pentru infractiunea de fals in declaratii,prev.de art.292 c.pen(pedeapsa:3 luini-2 ani inchisoare sau amenda) si pentru incredintarea cu stiinta a unui autovehicul unei persoane care nu poseda permis de conducere si se afla si sub influenta alcoolului,fapta pedepsita de art.86 al.3 din OUG nr.195/2002(pedeapsa :6 luni la 3 ani inchisoare sau amenda),ambele fapte fiind in concurs,astfel cum prevede art.33 lit.a c.pen.
Prima recomandare este sa recunoasteti faptele atat la cercetari cat si in instanta,urmand ca in conformitate cu disp.art.320 ind.1 c.pr.pen. sa vi se reduca cu 1/3 din limitele celor doua pedepse.
Daca nu aveti antecedente penale,cooperati cu organele de urmarire penala si cu instanta,in functie de alte circumstante personale si atenuante,vi se poate aplica o sanctiune cu suspendarea executarii pedepsei,conf.art.81 c.pen sau o sanctiune cu suspendarea executarii sub supraveghere.
Permisul de conducere va va fi anulat,urmand ca la 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare sa va prezentati pentru a da examen in vederea redobandirii permisului de conducere.
Recomandabil,in limita posibilitatilor financiare,ar fi sa angajati avocat pentru a va reprezenta si pentru a diminua consecintele juridice ale faptelor comise de dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier pe fondul consumului de alcool, cu pagube materiale ContSters190145 ContSters190145 Buna, am avut un accident rutier pe fondul consumului de alcool cu pagube materiale (stalp iluminat si masina mea), rezutatul testelor sunt 0.77 in aer si 1.4 ... (vezi toată discuția)
Condamnare cu suspendare sau cu executare? marius85 marius85 Buna. As avea o intrebare, daca ma puteti lamuri. In noiembrie am fost prins baut la volan cu 0.9 in aerul expirat. Cand politia m-a tras pe dreapta am acrosat ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis carpov carpov buna ziua am si o intrebare cu privire la pedepsele care se aplica celor ce nu isi vad de treaba lor:acum 4 ani am fost prins de organele de politie langa o ... (vezi toată discuția)