Astazi, conducand regulamentar pe un bulevard in Iasi, un politist denumit in continuare (X - nu am retinut numele), imi face semn din coloana sa opresc.
Ma conformez si intreb frumos un motiv, dupa legitimarea dumnealui scurta si inexplicita (a mormait ceva) . Mi se spune " Nu aveti asigurare la masina ".
Uimit, ii inmanez documentul RCA care spune clar ca mai am inca vreo 2 luni pana expira. Intre timp, colegul lui fuge spre masina si imi ia documentele, colegul acesta fiind intitulat Agent T******* comunicandu-mi ca mi se va retine certificatul de inmatriculare si amenda >600 RON pt ca aveam o folie neomologata aplicata pe triple.
Pana aici totul (aproape) legal, din punctul meu de vedere, insa ii explic cu documente agentului T ca masina abia am cumparat-o, nu am apucat sa o inmatriculez pe numele meu si e aiurea daca imi ia acum certificatul. De asemenea ma dau jos si cu un cutter din masina in max. 5 minute scot ambile folii de pe triple tinand minte un articol cf. caruia daca inceteaza motivul, nu se mai dispune retinerea certificatului, ci numai amenda.
Agentul X imi spune ca mi se va restitui certificatul, dupa care Agentul T (din aceeasi masina) imi inmaneaza dovada. Incercand sa cer explicatii, sunt refuzat intr-un limbaj de neam prost de agentul T si agentul X ma ignora total ( cu geamul inchis). IN CENTRUL IASIULUI !
Acum am dovada si un Proces Verbal pe care il voi contesta luni la prima ora la judecatorie. Acum, stimati cititori, va rog sa ma ajutati cu urmatoarele chestiuni :
1) Aveam dreptate ca nu se mai ia certificatul daca inceteaza motivul (adica dau jos foliile atunci, in momentul respectiv) ?
2) Pot depune o plangere impotriva agentului T (care a refuzat sa se legitimeze de doua ori sub pretextul " Scrie pe procesul verbal !" si apoi mi-a ras in nas " Vezi ca hă hă, numai proprietarul din acte o sa mai ia certificatul inapoi ". ) ? Sau un memoriu la Seful Politiei Rutiere explicandu-i intreaga situatie ? (plus faptul ca a trecut acest agent T ( care nu are NICI UN GRAD ) la amenintari ca face lucruri mai urate daca incerc in continuare sa vb cu colegul lui .
3) Pot ridica eu certificatul de inmatriculare de la politia rutiera cat timp contestatia este in analiza la Judecatorie ? Sau trebuie sa ma duc sa fac procura notariala si etc. etc.
PS Mentionez ca in scurta perioada de cand am masina (30 de zile), i-am schimbat si motorul la un service autorizat, cu facturi, cu tot.. deci o sa trebuiasca si omologat.
Multumesc frumos tuturor care au citit si care au avut intentia de a raspunde.
Acum as vrea si eu sa stiu daca dv ati achizitionat masina cu un act de vanzare/cumparare. Daca da, atunci aveati la dispozitie 30 de zile ca s-o inmatriculati pe numele dv. Si daca aveti acest act atunci puteti si dv sa cereti certificatul de inmatriculare de la politie. In ce priveste reclamatia catre seful politiei IASI nu cred ca faceti mare branza pt ca ei isi vor apara omul. Aveti sanse doar daca veti reclama la MAI. In ce priveste faptul ca trebuia sa va elibereze certificatul de inmatriculare imediat ce ati inlaturat folia respectiva aveti dreptate.
Sunt in cadrul celor 30 de zile, cf. actului de vanzare cumparare, incheiat pe 14 martie AC. Il voi reclama si la MAI, unde am inteles ca exista un Oficiu Special pt astfel de probleme. As fi recunoscator pt mai multe detalii.
Nimerind din nou pe acest topic deschis de mine, tin sa spun ca situatia s-a rezolvat prin notar - contract de comodat + procura speciala cu multe eforturi si cheltuieli iar agentul care m-a sanctionat este implicat saptamana aceasta intr-un scandal de proportii in mass media ieseana, fiind constrans sa-si ia concediu de paternitate.
Raul facut se intoarce deci, afland din articolele din ziar ca este unul din cei mai contestati politisti de la Rutiera ieseni si a tratat cu dispret mai multe persoane pana cand cineva a mers pana la capat cu expunerea actiunilor lui.