avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj dupa CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj dupa CCC?

buna seara.as vrea sa imi spuna si mie cineva dak am dreptul la somaj dupa terminarea concediului de crestere a copilului asta in cazul in care seful a angajat pe altcineva pe postul meu
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
logikman, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:10, 3 Aprilie 2011
In cazul in care dvs refuzati sau nu mai doriti sa va intoarceti la locul de munca pe care il aveti nu beneficiati de indemnizatia de somaj. Beneficiati de aceasta doar va intoarceti la munca si vi se desface contractul de munca din motive neimputabile dvs, sau angajatorul a desfiintat postul si in alte conditii. Succes!
dar in cazul in care seful a angajat pe altcineva pe postul meu si nu vrea sa ma mai primeasca cum ar trebui sa procedez?
logikman a scris:

dar in cazul in care seful a angajat pe altcineva pe postul meu si nu vrea sa ma mai primeasca cum ar trebui sa procedez?



La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Prin urmare, aveti dreptul sa va intoarceti la ultimul loc de munca dupa incetarea CCC.
Puteti depune o sesizare la ITM si/sau sa promovati o actiune in instanta.
1. Pe perioada CCC pana la 2 ani dvs. ati fost tot salariata angajatorului dvs. numai ca ati avut CIM suspendat.
2. Pe perioada CCC angajatorul putea angaja pe postul dvs. o alta persoana, cu CIM pe perioada determinata, pana la revenirea dvs. din CCC.
3. La terminarea CCC faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
4. Deoarece sunteti sub acelasi CIM, nemodificat, trebuia sa reveniti pe acelasi post, inscris in CIM.
5. Daca postul dvs a fost sau va fi desfiintat angajatorul va poate propune un alt post in aceeasi unitate, post pe care nu sunteti obligata sa-l acceptati.
6. In aceasta situatie angajatorul trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
7. Daca angajatorul nu a desfiintat postul dvs.(prevazut in CIM) si refuza sa va primeasca la serviciu faceti o sesizare la ITM pentru nerespectarea prevederilor din CIM si din Codul muncii.
8. Daca nici asa nu se rezolva il puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din concediu crestere copil Adriana2000_2012 Adriana2000_2012 Buna ziua, In luna noiembrie as vrea sa ma intorc la serviciu dupa concediu de crestere copil de pana la 1 an, insa, din cate am auzit, seful vrea sa ma ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din concediu ingrijire copil voda.anca voda.anca Buna ziua, In luna august 2012 se finalizeaza concediul de ingrijire copil. As vrea sa stiu daca la intoarcerea mea la locul de munca se vor pastra functia ... (vezi toată discuția)
Întoarcerea la muncà dupà concediul crestere copil pana la 2 ani Baciu Victoria nia Baciu Victoria nia Bună ziua. Am din păcate acceași problemă pe care am avuto și înainte doar că acum problema mea înloc să se rezolve sa agravat.firma la care ... (vezi toată discuția)