avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... va rog sa imi raspundeti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

va rog sa imi raspundeti

Buna ziua.Sunem 4 frati,fiecare casatoriti cu copii la casele lor,mai putin sora cea mica care locuieste in casa mamei mele care este locuinta de stat.Acum 3-4 ani,sora mea i-a pretins mamei mele sa o treaca pe ea titular pe contractul de casa si sa fie trecuta in contract doar ea si mama mea,fara soti Sora mea era maritata dar nu legal,adica nu era cununata. .Avem tata vitreg de aproape 20 ani dar care nu a fost casatorit legal cu mama,si el nu a fost trecut pe contract.Constransa mama a trecut-o pe ea titular.Dupa 2 ani ea sa cununat,si a trecut pe numele sotului.
Tatalui nostru vitreg cu care ea nu sa prea inteles din pricina sotului ei,nu i sa permis sa fie pe contract decat pe un an si care a expirat luna trecuta.
Mama mea statea mai mult la sora mea mai mare pentru ca nu i sa mai permis sa stea acolo in casa ei cu tatal meu vitreg.Sora mea a fost pe la primarie ca sa i se interzica tatalui meu sa mai stea in casa.Mama mea a murit in casa sorei mele inainte cu cateva zile sa mearga acasa(luna trecuta),si cel care ia fost alaturi pana in ultima clipa a fost tatal meu (vitreg) care acum dupa ce ea nu mai este a ramas pe drumuri desi a fost cel care ne-a crescut (tatal meu a murit acum 30 ani) EL nu are pensie doar mama avea si nici nu a mai gasit de lucru,si dupa 20 ani nu mai poate intra in casa in care pana sa se casatoreasca sora mea era stapanul casei si avea si el un rost a lui.Acum sta la sora mea dar ar fi vrut sa poata sa stea acolo unde a cunoscut-o si a trait cu mama mea.
Intrebarea mea este daca am putea sa-l ajutam pe acest om sa stea in acea casa.
Daca ar avea si cel mai mic drept sa locuiasca acolo.Noi ca,frati am putea sa facem ceva,toti ceilalti am vrea sa-l putem ajuta cumva sa se intoarca in acea casa.Am mai avea noi prin absurd dreptul la ceva din acea casa?Sotul surorii mele nu a venit cu nimic in acea casa si nu a facut nimic pentru mama mea care le-a crescut copii,si tot timpul a facut ce a vrut el si si-a batut joc de ea.
Si acum are parte de tot de tot ce a facut mama ,si tatal meu care a fost langa ea si noi sa nu aibe parte de nimic si sa fie izgonit.
Mama mea a regretat tot timpul ca a facut greseala sa o treaca pe ea titular.
Va rog daca credeti ca se mai poate face ceva sa imi raspundeti.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 19:58, 6 Aprilie 2011
Ar fi trebuit sa sintetizati putin povestea, este prea incurcata.
Ca sa va putem spune daca s-ar mai putea "face ceva", trebuie sa ne spuneti prin ce acte a avut loc transferul proprietatii in acele repetate randuri.
Ce inseamna "a trecut pe numele sotului"... prin ce act? vanzare, donatie? etc...
Buna ziua.Imi cer scuze,nu am fost destul de explicita.Apartamentul este de stat nu este cumparat,adica proprietate.Titulara de contract este sora mea, cand mama a trecut-o pe ea titular sora mea nu era cununata,avea numele de fata.Acum este cununata si are numele sotului ei,care din cate stiu eu nici el nu este trecut pe contractul de casa.Deci contractul de casa este pe numele ei de fata,adica numele mamei.Acum ea are dreptul sa cumpere apartamentul,sa zicem fara ca noi sa ne dam consimtamantul.Mai avem noi ceilalti frati dreptul la ceva.Ea trebuia sa se ingrijeasca de mama si nu a facut-o,a izgonit-o.Noi ne-am ocupat de inmormantare.
Va multumesc mult de raspunsul d-voastra.
Complicat!
Sotul supravietuitor ca si copii, au dreptul la rezerva succesorala si puteti incerca atacarea actului pe motiv de donatie deghizata.....
Va multumesc mult pentru raspuns.Dar mama mea a trait cu acest om aproape 20 ani dar fara sa fie casatoriti legitim.Se poate face rezerva succesorala daca ei nu au fost casatoriti?Este el sotul supravietuitor dar nu casatoriti.
Buna ziua.Imi cer scuze ca mai revin cu o intrebare.Se poate numi mostenire acest apartament care nu era proprietatea mamei mele?(este de stat).Avem noi ceilalti frati dreptul la ceva parte din acest apartament?
Am inteles ca sora mea are intentia de a cumpara acest apartament,poate sa faca acest lucru fara sa ni se ceara si noua acordul? Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Dreptul la mostenire - frati vitregi justme78504 justme78504 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu niste raspunsuri. 1. Tatal meu mai are doi copii din prima casatorie. Dupa ce a divortat, s-a casatorit cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune – vanzare apartament! mishumishu mishumishu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa “descalcesc” urmatoarea speta: Sotul – decedat Sotia supravietuitoare are 3 copii, unul dintre ei dintr-o ... (vezi toată discuția)
Mostenire ionel_david ionel_david buna ziua ,vreau sa stiu care ar fii cel mai indicat lucru sa il fac eu in urmatoarea situatie pentru a fii unicul mostenitor al unei case pentru ca asa ... (vezi toată discuția)