avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua ,vreau sa stiu care ar fii cel mai indicat lucru sa il fac eu in urmatoarea situatie pentru a fii unicul mostenitor al unei case pentru ca asa doreste si tatal meu.

Tatal si mama mea sau casatorit si au avut 3 copii dintre care unul nu sunt sigur ca e frate cu ceilalti 2 doar de pe mama (credem ca are alt tata , nu suntem siguri) , dupa 10 ani au divortat si 2 copii au ramas la mama fiind mici ,si altul care era mai mare a ramas la tata in ingrijire , dupa tatal meu a primit casa in care locuieste de la parintii lui iar cand mama mea a vrut sa intentioneze partajul tatal meu a cedat casa la parintii lui dupa ce sa linistit atmosfera si mama nu a mai cerut nimica si au trecut 10 ani casa a fost trecuta din nou pe tatal meu el a primit casa mostenire cu clauza de a ingrijii pe bunicul meu care este foarte batran ,problema este ca tatal meu sa recasatorit si acum este cu alta persoana de 10 ani , persoana care cand sa casatorit cu el avea 1 copill (nu are acelas nume ca noi acuma) iar un copil de la mama a trecut la tata dupa 1 , iar cel care a ramas cu mama adevarata a fost abandonat in casa de copii si ceilalti 2 la tata iar acuma tatal nu poate si nu are cum sa dea la toti copii dreptul lor si a hotarat ca cel care il ingijiste la batranete sa i lase casa mostenire ...iar ceilati toti vor sa atace dreptul lor inca de pe acuma si tatal meu este destul de tanar si are deja probleme in jur la 50 de ani ..nu stim cum ar fii indicat sa actioneze ,vanzare cumparere ,donatie , sa nu fie atacat in istanta ,poate testament? nu stiu daca mama mea vitrega are vreun drept la casa jumate sau sau doar la ceea ce sa facut dupa casatorie .sper sa ma fii facut inteles , daca nu imi cer scuze si mai pot sa mai revin cu eventuale detalii .multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:24, 16 Septembrie 2011
Tatal dvs poate face un contract de intretinere cu dvs prin care instraineaza propietatea cu drept de uzufruct viager sau abitatie viagera si nuda propeitatea dvs, totodata poate institui ca o liberalitate in acelasi contract dreptul de abitatie viagera si pentru sotia dansului, drepturi care se vor stinge la moartea lor, dvs devenind proprietarul deplin al casei. Aceasta intretinere nu poate fi atacata de frati dvs decat daca dovedesc ca nu a fost ingrijit. Iar tatal dvs poate sa rezilieze contractul de intretinere pentru ca nu a fost ingrijit.
Donatia poate fi atacata de frati fiind supusa raportului si reductiunii liberalitatilor iar testamentul supus reductiunii liberalitatilor, ambele acte putand sa incalce rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari (sot supravietuitor, copii).
Vanzarea poate fi atacata ca donatie deghizata.
La decesul tatalui dvs si in cazul in care sotia dansului mai traieste ea are drept asupra mostenirii are 1/4 iar copii defunctului 3/4 impreuna.
Da, vanzarea cumpararea ar fi cea mai buna varianta.
Se poate face si cu clauza de intretinere dar va trebui respectata obligatia de intretinere.
In caz de nerespctare a obligatiei poate surveni rezolutiunea contractului.
multumesc frumos de raspund a fost foarte promt ,
se lucreaza cu seriozitate maxima pe acest site , felicitari mult succes o zi buna,

ar mai fii o intrebare legata de subiect ,
sa zicem ca mama vitrega nu ar fii deacord cu modelul respectiv de contract de ingrijire sau unii frati , ar putea face ceva? sau asta se poate rezolva intre mine si tatal meu si dupa depinde de mine daca respect contractul respectiv , ar mai trebuii sa dau eu ceva parte de ex: surorii mele care nu o zis ca cedeaza partea ei doar ca eu si sora mea si tatal meu nu vrem ca fratele nostru care o ramas cu mama si ea la lasat in centru de plasament el a mers prin alte tari si a vorbit foarte urat cu tatal nostru sa primeasca ceva si mama mea vitrega ar vrea ca si copilul ei sa ramana in casa sau cel putin sa i dea partea ei , nu stiu daca are vre`o parte
Prin contractul de intretinere nu datorati numanui nimic. Daca tatal este unicul proprietar al apartamentului puteti incheia contractul de intertinere sotia dansului nu are nicio treaba.La fel si copilul dansei. insa aveti obligatia intretinerii altfel contractul va fi reziliat fara punere in intarziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la moștenire? ralukec ralukec Bună ziua, am nevoie de puțin ajutor. Părinții mei au divorțat când eu aveam 7 ani, acum am 24. Eu am rămas cu mama, iar cu tata nu am mai ținut ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca suntem doua surori și s-a făcut succesiunea ... Ionel Achimi Ionel Achimi Buna ziua! Daca suntem doua surori și s-a făcut succesiunea după mama care a decedat, iar acum tata a ramas în viața, având și un atac cerebral, cu ... (vezi toată discuția)
Testament sau contract vanzare cumparare ? leand leand Va rog frumos sa ma ajutati cu o nelamurire -mama s-a recasatorit acum 16 ani cu tatal meu vitreg care detinea o casa pe numele lui.Tatal vitreg nu are copii ... (vezi toată discuția)