avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sotie pensionar decedat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sotie pensionar decedat

Femeie nascuta pe 1 aprilie 1953, cu o vechime in munca de 5 ani. Sotul a decedat 27 martie 2010, la data decesului fiind pensionar.
Cand poate primi pensie de urmas?
Poate primi alte drepturi banesti (exceptie ajutor social), avand in vedere ca nu are nici un alt venit?
Cel mai recent răspuns: laura_gg , utilizator 05:05, 22 Aprilie 2011
Ati dat date insuficiente pentru a primi un raspuns exact.

Conditia esentiala pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas este ca sustinatorul decedat sa fie pensionar sau sa indeplineasca conditiile pentru obtinerea unei pensii, conditie care este indeplinita.

Conditiile generale pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas sunt reglementate prin art. 85 - art. 87 din Legea nr. 263/2010 (deci depind de mai multe date, pe care nu le-ati dat).
Art. 85. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 86. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).
Art. 87. – Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 85 şi la art. 86 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 33 alin. (5).

-Daca durata casatoriei a fost de minim 10 ani, indepliniti conditiile prevazute la art. 85 din Legea nr. 263/2010 la implinirea varstei standard de pensionare de 59 de ani si 5 luni.

-Daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 86 din Legea nr. 263/2010, aveti dreptul la pensie de urmas indiferent de varsta.

-Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 85 si art. 86 din Legea nr. 263/2010, aveti dreptul la pensie de urmas o perioada de 6 luni de la data decesului.

Alte drepturi banesti ar fi cele prevazute de Legea nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru sotul supravietuitor. Nu indepliniti conditiile prevazute in acest act normativ in primul rand pentru ca nu ati implinit varsta standard de pensionare de 59 de ani si 5 luni.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - sot supravietuitor Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Tatal a decedat de curand iar mama nu are pensie si nici nu este angajata,avand varsta de 56 ani. La ce varsta va putea primi pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor marusica marusica sotia a implinit virsta de pensionare sotul este decedat din 2002 sotul este nascut in 1951 poate benficia sotia de pensie de urmas ? care este vechimea ... (vezi toată discuția)
Incetarea pensiei de urmas nicoletav nicoletav am primit o decizie privind incetarea platii pensiei de urmasi in baza art,113,alin.(1),lit.b ....din legea nr 263/2010....am termen 30 de zile sa contest..dar ... (vezi toată discuția)