avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei militare pentru stagiile de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei militare pentru stagiile de cotizare realizate dupa data iesirii la pensie

ESTE UN SUBIECT DE LARG INTERES PENTRU MILITARII DISPONIBILIZATI
Intrebari :
1. In baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art 107 , alin (4) si a Hotararii Guvernului nr. 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art. 134 alin. (2) si (3) se poate cere recalcularea pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare realizate dupa data inscrierii la pensie ?
2. Daca da , urmatoarele documente sunt indeajuns pentru demonstrarea stagiilor de cotizare : adeverinta eliberata de casa de pensii in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat , în original şi copie; ( Legea 263 / 2010 , art. 159 , alin.3 ) ; Carte de identitate , în copie ?
3. Cui trebuie sa ne adresam pentru recalcularea pensiei ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:42, 9 Mai 2012
1. Incepand din 3 iulie 2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale au devenit pensii pentru limita de varsta (art. 2, alin. 1 din Legea nr. 119/2010). Prin urmare, incepand cu 3 iulie 2010, dvs. sunteti beneficiar de pensie pentru limita de varsta prin efectul legii.

Art. 171 din Legea nr. 263/2010 prevede urmatoarele:
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.

Pensiile prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 erau pensii pentru limita de varsta cand a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010 si isi pastreaza acelasi regim, de pensii pentru limita de varsta, si potrivit acestui act normativ. Prin urmare, in baza art. 107, alin. (4) din Legea nr. 263/2010, puteti solicita casei de pensii sectoriale recalcularea pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare si a veniturilor nevalorificate la stabilirea acesteia.

2. Daca este vorba despre perioade ulterioare datei de 1 aprilie 2001, adeverinta eliberata de casa de pensii ar trebui sa fie suficienta (si un talon de pensie). La casele teritoriale de pensii drepturile de pensie se recalculeaza avand in vedere baza contributiva din aceste adeverinte.

3. Cererea o adresati unitatii militare din care ati facut parte, care o va transmite casei sectoriale de pensii. In absenta unei prevederi exprese in HG nr. 257/2011, se aplica art. 74 din acest act normativ.
Ultima modificare: Vineri, 7 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca raspunsul din partea MApN este negativ , ce ma sfatuiti sa fac ?
DIMITRIU a scris:
Daca raspunsul din partea MApN este negativ , ce ma sfatuiti sa fac ?

Nu inteleg ce se intampla la casele sectoriale de pensii. :wassat:

In ce consta "raspunsul negativ"? V-au primit sau nu cererea privind adaugarea stagiilor? Au emis o decizie de respingere sau v-au trimis un raspuns administrativ? V-au spus care este temeiul legal al refuzului?
Sunt colegi care au intrebat telefonic ( inainte de a aparea HG 257/2011 ) despre aceasta recalculare. Jurista casei sectoriale de pensii a MApN a raspuns (telefonic ) ca aceasta recalculare se va face la implinirea varstei de 65 ani .
Eu ( care nu sunt jurist ) consider ca in raspunsul acesteia ( telefonic ) nu a tinut cont la momentul respectiv de prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice , art 107 , alin (4) coroborat cu art. 2 alin. (1) din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor . Acum a aparut si HG 257/2011 257 / 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice in care art. 134 alin. (2) si (3) iti ofera aceasta oportunitate.
Mie imi este frica de
- situatia in care fie printr-un ordin intern al MApN sa nu-ti ofere aceasta posibilitate de recalculare ( din lipsa de fonduri )
- prin HG de constutuire a Caselor sectoriale de pensii , Casa sectoriala de pensii a MApN sa nu aiba atributiuni privind recalcularea pensiilor aflate deja in plata , pentru stagii suplimentare de cotizare ( astfel neprimind fondurile necesare )
DIMITRIU a scris:
Sunt colegi care au intrebat telefonic ( inainte de a aparea HG 257/2011 ) despre aceasta recalculare. Jurista casei sectoriale de pensii a MApN a raspuns (telefonic ) ca aceasta recalculare se va face la implinirea varstei de 65 ani.

Si sunt colegi care au incercat sa depuna cereri dar nu le-au fost primite. Eu inteleg ca in armata ordinul se executa, nu se discuta, dar casele sectoriale de pensii nu au temei legal sa nu primeasca cererile dvs.

Puneti intr-un plic cererea (nu exista tip), adeverinta de la casa teritoriala de pensii, o copie a talonului si, daca doriti, o copie a CI, si trimiteti plicul unitatii militare din care ati facut parte (cu valoare declarata).

Numai un raspuns scris poate fi contestat. Cand primiti raspuns, reveniti in forum ca sa vedem cum poate fi contestat. Pe de alta parte, chiar as vrea sa stiu si eu care este temeiul legal al refuzului lor constant.

DIMITRIU a scris:
Mie imi este frica de
- situatia in care fie printr-un ordin intern al MApN sa nu-ti ofere aceasta posibilitate de recalculare ( din lipsa de fonduri )
- prin HG de constutuire a Caselor sectoriale de pensii , Casa sectoriala de pensii a MApN sa nu aiba atributiuni privind recalcularea pensiilor aflate deja in plata , pentru stagii suplimentare de cotizare ( astfel neprimind fondurile necesare)

Deocamdata nu exista un Ordin in acest sens, iar in HG nr. 233/2011 privind atributiile, organizarea si functionarea caselor de pensii sectoriale nu exista o asemenea prevedere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie militara - adaugarea stagiilor lucrate dupa pensionare ref ref Am iesit la pensie la varsta de 40 de ani,in 30.11.2005,din cadrul Ministerului Apararii Nationale.In prima decizie de pensionare din anul 2005 scria ca este ... (vezi toată discuția)
Adaugarea stagiilor realizate dupa pensionarea din sistemul militar mvbl mvbl Sunt pensionar militar cu vechime de 28 de ani din care am cotizat 24 Dupa iesirea la pensie din structura MApN am mai lucrat inca 6 ani. Conform legii ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei militare ContSters149028 ContSters149028 Prevederi - [i] Hotararea nr. 257 din 20 martie 2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de ... (vezi toată discuția)