avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Vanzator ; cumparator; ce si cat plateste ?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Vanzator ; cumparator; ce si cat plateste ?

Salut! Problema:
In vanzara unui teren, [partaj nefacut], presat de frati [ pt.o tranzactie mai rapida] am facut o intelegere cu cumparatorul sa ii vand si eu partea mea urmand apoi ca el sa imi revanda partea in acelas loc si la acelas pret .
Dupa terminarea tranzactiei cumparatorul [ vanzator acum] imi pune in fata o lista de cheltuieli [ cadastre, acte de vz.-cp. , act de alipire, act de dezmembrare , pietruirea drumului, gaze etc] plus actul de vz.-cp. si impoztul pe terenul ce trebuie recumparat .Ce treaba am eu cu ce cheltuieli a facut el inainte;pe mine ma intereseaza doar viitoarea tranzactie [oricum nu am primit banii cand i-am vandut terenul] intrebari:
Ce cheltuieli suporta vanzatorul ? dar cumparatorul?
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 18:59, 17 Iunie 2008
NU vad rostul acestor vanzari-cumparari succesive. Nu stiu cine v-a prostit in halul asta...
Ce fel de contract ati facut? Sub semnatura privata?
Tranzactia a fost incheiata in cadrul unui proces de partaj?
Ce urmariti, de fapt? Cum adica, ati vandut terenul fara sa primiti banii? Tocmai acesta este scopul vanzarii: sa primiti bani pentru bunul pe care-l vindeti.
Contractul este sub semnatura privata![ de mana cu martori ]
Succesiunea a fost facuta nu si partajul.Terenul este mostenire de la parinti [ decedati ] ; Cei 5 frati ai mei s-au hotarat sa vanda terenul eu nefiind deacord. Ca sa evitam un partaj lung prin tribunal [nu m-am inteles cu fratii sa imi opresc partea unde vroiam eu ] , m-am inteles cu cumparatorul sa vand si eu [ numai asa puteam vinde fara partaj] iar apoi el sa imi revanda in locul in care vroiam eu. Nu avea rost sa iau banii din moment ce trebuia sa ii dau inapoi cand recumparam terenul! Clientul respectiv imi cere acum o parte din investitiile pe care le-a facut in zona[ gaze , drum pietruit + cadastre ,alpiri ,dezmembrari etc] . El a cumparat 11000m2 de la 4 persoane pe care ia impartit in 18 loturi ;pe unul din loturi trebuie sa imi faca act de prop. conform contractului de mana . El a calculat cati euro a investit pe m2 iar apoi a inmultit cu suprafata lotului meu ; aceasta este suma care o cere in plus[3000euro] Eu consider ca trebuie sa platesc doar tranzactia lotului respectiv ,nu si cheltuieli suplimentare.
Daca a fost de acord cu un pret la inceput, normal ar fi sa fie respectat. Ibnsa, in acelasi timp, toate investitiile facute acolo, servitute, gaz, etc. cresc valoarea terenului.

vanzatorul trebuie sa aiba schita cadastrala si intabularea efectuata, cumparatorul trebuie sa plateasca actele la notar, dar partile sunt libere sa stabileasca altfel.
Unde s-a facut succesiunea? La notar? Ce s-a stabilit? Pe terenul pe care l-ati "vandut" fara acordul fratilor cine este inscris proprietar? parintii, sau toti fratii in indiviziune?
Dumneavoastra puteti vinde un anumit lot de teren, individualizat, numai cu acordul celorlalti co-proprietari. Pentru ca daca nu s-a stabilit expres ca vi se cuvine o anumita suprafata de teren, individualizata (cu suprafata, cu vecini, nr. top...), actul de vanzare-cumparare este valabil cu conditia ca la partaj, lotul respectiv sa va revina dumneavoastra. Altfel, oricare dintre frati poate cere nulitatea actului respectiv incheiat fara acordul celorlalti co-proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren arabil in conditiile unui titlu de proprietate comun MagdalenaMariaGrosu MagdalenaMariaGrosu Trei frati au 12 ha teren arabil, fiecare cate 4 ha, dar titlul de proprietate este comun. Fiecare frate are in schimb un certificat individual de intrare in ... (vezi toată discuția)
Posibilitate vanzare teren arabil cl710521 cl710521 Buna ziua, 3 frati au mostenit 3 loturi de teren arabil, fiecare lot in suprafata de 1,5ha, iar titlul de proprietate este pe numele celor 3 frati (nu s-a ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate ContSters80068 ContSters80068 Buna ziua, am urmatoarea speta: am avut un partaj succesoral-judiciar in care s-a dat o hotarare jud, def , irev si executorie, a fost impartit un teren de ... (vezi toată discuția)