avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa prima inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa prima inmatriculare

Buna seara,
Firma la care lucrez este din Timisoara si a platit taxa de prima inmatriculare in 2008(luna noiembrie 2008).
Se poate recupera? Daca da pe ce actiune se "merge"? Pretentii.?
Daca se poate un model .

Multumesc!
Da, taxa se poate recupera; cel putin asta este practica Curtii de Apel Barsov. Adresati-va cu o cerere prealabila instituitiei financiare care a emis decizia de calcul a taxei si la care ati achitat suma reprezentand taxa. Daca taxa s-a platit in noiembrie 2008, cel mai probabil este vorba de o taxa de poluare, nu de prima inmatriculare. Cititi prevederile OUG nr.50/2008. De principiu, raspunsul trimis de catre AFP este in sensul ca taxa a fost legal calculata, ca ati platit-o in mod voluntar sau invoca faptul ca nu ati facut in termenul legal prevazut de Codul de procedura fiscala o contestatie impotriva deciziei de calcul a taxei.

Temeiul cereri prealabile si ulterior al actiunii in instanta : art. 148 alin. 2 din Constituţia României, art. 30, 34 şi 110 din Tratatul de la Lisabona. Subliniati caracterul discriminatoriu al reglementarii in materie (OUG 50/2008) si nelegalitatii deciziei de respingere a cererii formulate in 2011 de restituire a banilor .

Aveti in vedere si solutia pronuntata zilele acestea de Curtea Suprema de Justitie in cauza C-402/9 Tatu/Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice si Economiei si altii (aprilie 2011) prin care s-a stabilit ca taxa de poluare instituita prin reglementarea romana (OUG nr.50/2008) si care se aplica vehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru este contrara dreptului Uniunii Europene.
Aceasta hotarare are valoare obligatorie pentru instantele nationale.
Aveti sanse reale de reusita acum daca actionati profesionist,avand in vedere raspunsul Curtii Eur.de Just!
Taxa platita de d-voastra se recupereaza, impreuna cu cheltuielile de judecata(si ONORARIU AV.)si dobanda primiti, dar sfatul meu este sa nu va apucati singura de recuperat, intrucat riscati.Apelati la un av. care cunoaste acest tip de cauze.
Eu asa procedez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai palteste taxa de poluare? ContSters54529 ContSters54529 buna ziua, am vazut zilele astea cateva site uri de stiri care ar spune ca nu se mai plateste taxa de inamtriculare.ESTE ADEVARAT? va intreb acest lucru ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa auto. cer parerea unui specialist. george141414 george141414 Cer parerea unui specialist. Sunt posesor al unui autovehicul care a fost inmatriculat la data de 26.08.2008, taxa fiind platita cu 2-sau 3 zile in urma. As ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare. hotararea curtii europene pronuntata astazi 07.04.2011 Marian Senchiu Marian Senchiu Astazi 7 aprilie 2011 Curtea de Justitie a Uniunii Europene a emis hotararea privind raspunsul la intrebarile preliminare in cauza C 402/2009. [EDITAT - ... (vezi toată discuția)