avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Piata muncii: Drepturile angajatilor restranse in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Piata muncii: Drepturile angajatilor restranse in lipsa CCM?

Buna ziua,

Avand in vedere ca noul cod al muncii nu este inca in vigoare, pe ce prevedere legala se poate acorda pesonalului dreptul la 5 zile concediu pentru nasterea unui copil? - reglementare ce era prevazuta (alaturi de altele legate de drepturile angajatilor) in CCM la nivel national care acum nu mai este valabil.
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
marival, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 12 Aprilie 2011
Chiar daca erau specificate si la art.61 (1) lit c din CCMUNN, cele 5 zile se pot acorda in baza Legii 2010/1999 (legea concediului paternal).

ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
...
ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
Concediul paternal este una , iar zilele libere platite pentru nasterea unui copil este altceva.

În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. (art.147 C.mun.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului? orora orora Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)