avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Varsta minima de angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Varsta minima de angajare

Dorim sa angajam un elev de 16 ani cu program n ormal pe perioada vacantei si cu program redus in timpul scolii.Se poate?Trebuie acordul parintilor(dau parintii o declaratie cum ca sunt de acord)?Cate ore are voie sa lucreze pe zi?
Multumesc pentru ajutor.
Codul muncii:

Art. 13. [capacitatea juridică a salariatului]
(1) Persoana fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
(3) Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.
(4) Încadrarea în muncă a persoanelor puse sub interdicţie judecătorească este interzisă.
(5) Încadrarea în muncă în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se poate face după împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncă se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Art. 109. [durata normală a timpului de muncă]
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
(2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
Conform codului muncii:
Art. 109. – (1) Pentru salariaþii angajaþi cu normã întreagã durata normalã a timpului de muncã este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe sãptãmânã.
(2) În cazul tinerilor în vârstã de pânã la 18 ani durata timpului de muncã este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe sãptãmânã.
Art. 121. – Tinerii în vârstã de pânã la 18 ani nu pot presta muncã suplimentarã.
Art. 125. – (1) Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncã de noapte.

Asadar minorii au voie sa presteze munca in conditiile legislatiei muncii, cateva dintre ele prezentate de mine mai sus.
O zi buna. Succes ;)
Claricom a scris:

Dorim sa angajam un elev de 16 ani cu program n ormal pe perioada vacantei si cu program redus in timpul scolii.Se poate?Trebuie acordul parintilor(dau parintii o declaratie cum ca sunt de acord)?Cate ore are voie sa lucreze pe zi?
Multumesc pentru ajutor.


Virsta minima legala de munca este 15 ani, intre 15 si 16 ani, pentru angajarea in munca e nevoie de acordul expres al parintilor sau reprezentantului legal al minorului. Dupa implinirea virstei de 16 ani acesta poate incheia singur cim. Durata zilei de munca pentru persoanele sub 18 ani este de 6 ore , 30 ore pe saptamina, fara ca prin acesat sa i fie afectate drepturile salariale si celelalte drepturi care decurg din cim. Au in plus 3 zile c.o. pe an deci nu 21 cit e minim ci 24, in fct de timpul lucrat in cursul anului, nu pot face ore suplimentare si nici schimburi de noapte..
Daca doriti sa l angjati pt a beneficia de sumele decontate cu fondul de somaj, pe perioada vacantei, va trebui sa nu depasiti 60 zile calendaristice pe an. Dar dupa vacanta se poate face prelungirea cim in continuare, fie pe determinata, fie pe nedeterminata. Daca e cumva absolvent de scoala profesioanla sau arte si meserii promotia 2008, ii faceti direct angajare pe nedet si beneficiati de facilitatile mlegale pt absolventi
Salut am virsta de 15 ani a-si vrea si eu sa ma angajez si eu pe timpul verii undeva...
Va rag puteti spune unde asi putea..
Va Multumesc!!
La o societate comerciala care angajeaza sezonieri (de exemplu, la cele de pe litoral).... insa pentru a incheia un c.i.m. este nevoie de acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.

Alte discuții în legătură

Am 17 ani și vreau sa mă angajez Razvan Bebelea Razvan Bebelea Salut , am 17 ani și vreau sa mă angajez ca paznic la profi, mai am 7 luni și fac 18 ani. As dorii sa știu și eu dacă mă poate angaja dacă am 17 ani ... (vezi toată discuția)
Angajare minor vlad.aurelia vlad.aurelia Va rog sa-mi spuneti daca pentru un minor in varsta de 16 ani mai trebuie altceva decat acordul parintilor,si daca pentru o angajare pe perioada nedeterminata ... (vezi toată discuția)
Angajare persoane pana la varsta de 18 ani sub_bass2002 sub_bass2002 Buna. Se poate angaja persoane in romania pana la varsta de 18 ani, de exemplu cu 6 ora sau cu 4 ore pe zi? (vezi toată discuția)