avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recunoastere vina
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recunoastere vina

in cazul in care o persoana a fost acuzata de frauda pe internet, si se afla in arest preventiv de aproape 3 luni, timp in care au fost deschise probe si luate declaratii, de la fiecare persoana( fiind vorba de fapt de grup infractional), ce se intampla daca se recunoaste vina? Si in cat timp dupa terminarea rechizitoriului ar trebui sa se primeasca sentinta?
Cel mai recent răspuns: Cavescu & Asociatii , Avocat 22:06, 14 Aprilie 2011
Persoana care isi recunoaste fapta va beneficia de o reducere cu o treime a minimului si maximului de pedeapsa prevazute pt infractiunea savarsita, in consecinta o pedeapsa mai mica.
De la rechizitoriu pana la o hotarare definitiva e cale lunga, nu exista un termin fix, doar unul rezonabil.
Astfel cum va arata distinsa mea colega de forum,in cazul recunoasterii faptei,persoana care are o atitudine sincera de recunoastere ,atat la urmarirea penala,cat si in instanta judecatoreasca ,beneficiaza conform prevederilor art.320 ind.1 c.pr.pen de o reducere a limitelor pedepsei cu 1/3.
In functie de situatia sa,daca are antecedente penala,daca a acoperit prejudiciul creat, in functie de probatoriile administrate,de circumstantele sale personale,se va tinea seama la dozarea pedepsei si la modul de executare al acesteia.
Urmarirea penala poate continua pana la administrarea tuturor probatoriilor.
Nu exista un termen fix cu privire la durata desfasurarii acesteia,legiuitorul folosind sintagma de "termen rezonabil"
sunt foarte multe de spus .
daca ajuta la prinderea intregului grup,daca recunoaste,.....poate scapa foarte usor.
in general cei ce fac parte din un astfel de grup infractional nu se dau "in gat" insa fiecare isi vede interesul.
Pentru a intelege, trebuie sa cunosti etapele procesului penal.
Prima faza, cea a urmaririi penale se incheie cu emiterea, ca si in cazul de fata, a rechizitoriului. Prin acest act, procurorul va sesiza instanta de judecata competenta, apoi urmeaza cercetarea judecatoreasca, care poate avea ca etape, fondul, apelul si recursul.
Arestarea preventiva in cursul urmariri penale nu poate depasi 180 de zile.
Sentinta va fi emisa de instanta de fond. Sentinta va deveni definitiva dupa solutionarea apelului, in cazul in care se depune aceasta cale de atac.
Nimeni insa nu va putea sa-ti spuna cand se va termina acest proces penal, sau cel putin cand se va emite sentinta in fond.
Termenul va depinde de complexitatea cauzei, de probele administrate, etc.
Din experienta mea de avocat, in cauzele cu arestati, urmarirea penala este efectuata si este sesizata instanta de judecata, cu precadere, intocmai pentru a se evita implinirea termenului maxim de arest preventiv.

Intr-adevar recunoasterea faptei (in situatia in care probele sunt covarsitoare) si colaborarea cu organul de urmarire penala in vederea lamuririi cauzei sub toate aspectele si identificarea tuturor persoanelor vinovate, constituie circumstante atenuante.

Multa bafta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire arest cu 60 de zile Andreea239 Andreea239 Buna ziua.Prietenul meu dupa ce i-au expirat cele 29 de zile de arest preventiv,i-a venit un nou mandat de 60 de zile si a fost transferat la Rahova.Ce ... (vezi toată discuția)
Sfat art. 320 bionescu2012 bionescu2012 As dori un sfat daca se poate. Fratele meu se afla in urmarire penala (in arest preventiv de 5 luni) in faza finala (spre rechizitoriu) si avocatul spune ca ar ... (vezi toată discuția)
Furt, prejudiciu achitat. citaþie pentru prezentare material de up. Luciann Luciann Buna ziua!Am si eu o intrebare Am doi prieteni care au comis un furt acum 2 ani,au recuperat intreg prejudiciu iar bagubitul ne mai avand alte pretentii de la ... (vezi toată discuția)