avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate - nerevizuibil
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate - nerevizuibil

buna ziua, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
tatal meu este in pensie de boala din 1999 si merge in fiecare an la comisie pentru revizuire. anul nasterii este 1949 luna 8, iar la data ivirii bolii avea un stagiu de cotizare de 32 ani. din cate am citit in legea pensiilor exista posibilitatea ca inainte cu 5 ani de a iesi la pensie la limita de varsta sa nu se mai prezinte la comisie pentru revizuirea anuala, in conditiile unui stagiu complet de cotizare.
va rog sa imi spuneti daca se ia in considerare stagiul de cotizare de la data ivirii bolii (respectiv 32 de ani, cat avea tatal meu- caz in care nu are stagiul complet) sau stagiul de la data prezentarii cererii si daca tatal meu are dreptul sa ceara sa nu se mai prezinte la comisie.
va multumesc anticipat
se pare ca trebuie sa ai stagiu complet de cotizare la momentul ivirii bolii (acesta a fost raspunsul doctorului de la comisia de expertiza unde s-a prezentat ieri tatal meu si sa mai ai 5 ani pana la varsta limita de 65 ani). cum tatal meu are doar 32 ani lucrati nu poate beneficia de aceasta prevedere.
tot ieri a fost trecut din gradul II la gradul I cu drept de insotitor si indemnizatie aferenta.
intrebarea mea este unde sa ne adresam pentru a afla ce acte sunt necesare pt obtinerea indemnizatiei, sau eventual care este opisul de acte ce tb depuse la dosar si daca beneficiaza de ceva scutiri la plata taxelor si impozitelor locale.
multumesc
ALINAfenesan a scris:
va rog sa imi spuneti daca se ia in considerare stagiul de cotizare de la data ivirii bolii (respectiv 32 de ani, cat avea tatal meu- caz in care nu are stagiul complet) sau stagiul de la data prezentarii cererii si daca tatal meu are dreptul sa ceara sa nu se mai prezinte la comisie.

V-a raspuns medicul inainte. :) Perioada in care tatal dvs. beneficiaza de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare, indiferent de gradul de invaliditate. Prin urmare perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate este valorificata numai atunci cand persoana trece la pensie pentru limita de varsta.

Eu nu stiu sa fie necesare alte documente pentru indemnizatia de insotitor. Aceasta se plateste pe talonul de pensie, dupa ce casa de pensii emite decizie de trecere de la gradul II la gradul I de invaliditate. Un beneficiar de pensie de invaliditate gradul I nu este scutit de plata impozitelor si taxelor locale.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
am rugamintea sa imi spuneti articolul din legea din care sa rezulte ca tatal meu nu beneficiaza de scutiri la plata impozitelor locale in conditia in care este incadrat la pensie de invaliditate grad 1 cu drept de insotitor. de asemenea va rog sa imi spuneti daca in urma trecerii de la gradul 2 la gradul 1 se va mari si pensia (exceptand indemnizatia de ingrijire de care o sa beneficieze). va cer acestea deoarece inca nu a primit nimic de la casa de pensii; am inteles ca totusi o sa vina retroactiv.

va multumesc
Imi opermit sa ma amestec in discutie, daca imi dati voie...
Tatal dumneavoastra beneficiaza de scutirea impozitelor si alte avantaje conform legii daca are certificat de handicap. Banuiesc ca are din moment ce e incadrat la pensionar de invaliditate gradul I cu insotitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea pe caz de boala rambela rambela Care sunt conditiile ce trebuiesc indeplinite pentru pensionarea pe caz de boala? (vezi toată discuția)
Pensia de boala marcelinio marcelinio Spuneti-mi va rog daca in momentul depunerii dosarului de pensionare( de boala) conteaza daca sunt in campul muncii sau nu.In ce constau diferentele si ... (vezi toată discuția)
Varsta la care poate iesi definitiv la pensie o persoana cu handicap grad ii accentuat florianluli florianluli Din copilarie am fost diagnosticat cu anchiloza sold drept post-artrita TBC cu scurtare 10 cm. Am lucrat 24 de ani, iar la varsta de 51 de ani am iesit la ... (vezi toată discuția)