avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate - diabet
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate - diabet

Care este sansa mea de a fi pensionat inainte de vreme sau cand pot fi pensionat si in ce conditii ? Am 54 de ani, Sufar de diabet insulino-dependent din anul 1981 ( inainte sa termin Facultatea ), am pe carnetul de munca aproape 25 ani lucrati , m-am imbolnavit de diabet insulino-dependent in 1981 si primul certificat medical obtinut de la o comisie de expertiza in care se atesta acest lucru a fost in 1991 cred...Dupa aceasta data, cred ca am certificate de persoana cu handicap in grad accentuat pentru ultimii 10 ani. Ma simt din ce in ce mai rau datorita complicatiilor diabetului si medicamentelor care au tratat aceste complicatii inducand la randul lor alte boli ( m-am tratat de inima si am facut hipotiroidita...) am hipertensiune arteriala, neuropatie, retinopatie etc Stiu ca in Legea Pensiilor se prevede in mod expres ca persoanele cu handicap accentuat, in cazul dobandirii handicapului INAINTE de deschiderea cartii de munca, daca indeplinesc 2/3 din stagiul de cotizare si daca data dobandirii handicapului este inainte de deschiderea cartii de munca ( incadrarea in activitate ) atunci se pot pensiona cu 10 ani inainte de limita de varsta ( adica, in cazul meu la 55 de ani ). Intrebarea este : care este data dobandirii handicapului ? Data la care am obtinut de la spital scrisoarea medicala care atesta ca sunt bolnav de diabet insulino-dependent sau data la care mi s-a eliberat de la comisia de expertiza primul Certificatul de Persoana cu Handicap ? Mentionez ca la data imbolnavirii mele nici nu existau comisii de expertiza care sa incadreze in grad de handicap. Am vre-o sansa la aceasta prevedere din legea pensiilor ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:49, 28 Aprilie 2011
Ati pus mai multe intrebari si ati scris "cred ca am certificat de persoana cu handicap in grad accentuat pentru ultimii 10 ani". "Cred" este insuficient pentru un raspuns corect. Ori sunteti incadrat in grad de handicap accentuat ori nu sunteti, iar perioada este foarte importanta.

gabrielsavu a scris:
Care este sansa mea de a fi pensionat inainte de vreme sau cand pot fi pensionat si in ce conditii ? Am 54 de ani, Sufar de diabet insulino-dependent din anul 1981 ( inainte sa termin Facultatea ), am pe carnetul de munca aproape 25 ani lucrati

Discutand la modul general despre pensia de invaliditate, indepliniti conditiile prevazute la art. 73 din Legea nr. 263/2010, respectiv ati realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta. Restul depinde exclusiv de medici. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala. Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie.

gabrielsavu a scris:
Intrebarea este : care este data dobandirii handicapului ? Data la care am obtinut de la spital scrisoarea medicala care atesta ca sunt bolnav de diabet insulino-dependent sau data la care mi s-a eliberat de la comisia de expertiza primul Certificatul de Persoana cu Handicap ?

Data dobandirii handicapului este cea din certificatul care atesta ca sunteti persoana incadrata intr-un grad de handicap. Nu stiu in ce masura puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 55 de ani intrucat n-ati precizat de cand sunteti incadrat in grad de handicap si daca este vorba despre handicap preexistent calitatii de asigurat.

Daca ati lucrat 25 de ani si sunteti incadrat in grad de handicap de 10 ani, nu indepliniti conditiile prevazute la art. 58 din Legea nr. 263/2010 in sensul ca nu este vorba despre handicap preexistent calitatii de asigurat. In aceste conditii nu puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 55 de ani, dar luati legatura cu medicul dvs. pentru a va da trimitere catre comisia de expertiza medicala (adica pentru a beneficia de pensie de invaliditate).
Somajul este considerat perioada de cotizare ?
gabrielsavu a scris:
Somajul este considerat perioada de cotizare ?

Da, perioada de somaj este valorificata la stabilirea pensiei de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare gabrielsavu gabrielsavu As dori sa stiu daca ma pot pensiona si cam care ar fi pensia pe care as putea primi-o. Conditii : Am 52 de ani si peste 20 de ani de munca. M-am imbolnavit de ... (vezi toată discuția)
Incadrare pensie gabrielsavu gabrielsavu Pentru ce tip de pensie ar trebui sa-mi fac dosarul ? Inainte sa ma incadrez in munca (in 1981) am facut diabet zaharat insulino-dependent. Am o scrisoare ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? DanOltean DanOltean Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 ... (vezi toată discuția)