avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Ce forma legala poate lua o comunitate de membri ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale?

Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale percepute de organizatia mea, ce forma juridica trebuie sa ia o astfel de organizatie pentru a fi in legalitate? Si daca imi puteti detalia macar pe scurt procedura de infiintare... Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:38, 26 Aprilie 2011
Poate lua forma unui ONG - asociatie.
Un ghid de infiintare a unui ONG gasiti aici :
[ link extern ] /
freeelis a scris:

Poate lua forma unui ONG - asociatie.
Un ghid de infiintare a unui ONG gasiti aici :
[ link extern ] /


Organizatiile neguvernamentale se pot constitui pentru un scop de interes public sau colectiv, precum si in interesul personal, nepatrimonial, al membrilor. Caracteristica de baza a acestui tip de entitate este data de interzicerea distribuirii excedentului financiar catre membri, motiv pentru care ONG-urile se mai numesc si organizatii non-profit, nepatrimoniale sau fara scop lucrativ.

Atentie! In urma strangerii fondurilor pentru taxele de membru, nu cred ca s-ar mai putea spune despre organizatia/asociatia mea ca e un ONG non-profit... Asadar, ce e sau mai bine zis, ce ar trebui sa fie? Ce forma juridica poate lua o astfel de asociere?
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2011
Laurentiu_Andronic, utilizator
Organizatiile non profit se refera la faptul ca membrii ei nu au profit nu ca asociatia in ansamblul ei nu poate avea profit. Asociatia de exemplu, poate derula si activitati economice care pot aduce un profit, dar acest profit e folosit de asociatie pentru indeplinirea obiectivului pentru care s-a infiintat si care, peste o anumita valoare se si impoziteaza cu 16%.
Taxa de membru nu e considerata activitate economica ci o simpla cotizatie care e stabilita de majoritatea stabilita in adunarea generala a membrilor asociatiei.
Deci e clar ca dumneavoatra trebuie sa va constituiti o asociatie neguvernamentala constituita din persoane cu o anumita pregatire profesionala care sa aiba ca scop apararea si promovarea intereselor membrilor sai.
Laurentiu_Andronic a scris:

freeelis a scris:

Poate lua forma unui ONG - asociatie.
Un ghid de infiintare a unui ONG gasiti aici :
[ link extern ] /


Organizatiile neguvernamentale se pot constitui pentru un scop de interes public sau colectiv, precum si in interesul personal, nepatrimonial, al membrilor. Caracteristica de baza a acestui tip de entitate este data de interzicerea distribuirii excedentului financiar catre membri, motiv pentru care ONG-urile se mai numesc si organizatii non-profit, nepatrimoniale sau fara scop lucrativ.

Atentie! In urma strangerii fondurilor pentru taxele de membru, nu cred ca s-ar mai putea spune despre organizatia/asociatia mea ca e un ONG non-profit... Asadar, ce e sau mai bine zis, ce ar trebui sa fie? Ce forma juridica poate lua o astfel de asociere?Din ceea ce ati postat in acest raspuns, ar reiesi faptul ca nu intelegeti ce e acela un ONG non-profit ... in conditiile in care activitatea unui ONG tinde sa obtina profituri , atunci se poate vorbi despre o alta forma juridica ...

Potrivit Codului fiscal, Organizaţiile nonprofit, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru următoarele tipuri de venituri:
a) cotizaţiile şi taxele de înscriere ale membrilor;
b) contribuţiile băneşti sau în natură ale membrilor şi simpatizanţilor;
c) taxele de înregistrare stabilite potrivit legislaţiei în vigoare;

d) veniturile obţinute din vize, taxe şi penalităţi sportive sau din participarea la competiţii şi demonstraţii sportive;
e) donaţiile şi banii sau bunurile primite prin sponsorizare;
f) dividendele şi dobânzile obţinute din plasarea disponibilităţilor rezultate din venituri scutite;
g) veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;
h) resursele obţinute din fonduri publice sau din finanţări nerambursabile;
i) veniturile realizate din acţiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferinţe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;
j) veniturile excepţionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizaţiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;
k) veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, realizate de organizaţiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare şi funcţionare, din domeniul culturii, cercetării ştiinţifice, învăţământului, sportului, sănătăţii, precum şi de camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile sindicale şi organizaţiile patronale.
l) sumele primite ca urmare a nerespectării condiţiilor cu care s-a făcut donaţia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizaţiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului şi obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;
m) veniturile realizate din despăgubiri de la societăţile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;
n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
E vreo diferenta intre o asociatie non-profit si un ong??? adria_bd adria_bd as dori o lamurire... eu credeam ca prin denumirea de ONG (organizatie neguvernamentala) ne referim la orice asociatie sau fundatie. mai nou, mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile cu organizare simpozion animis animis Buna ziua, o asociatie nonprofit care organizeaza un simpozion poate sa isi deduca integral cheltuiala cu masa + cazare aferenta persoanelor membre asociatiei ... (vezi toată discuția)