avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Expertiza med.-legala in faza premergatoare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Expertiza med.-legala in faza premergatoare U.P,regimul mijloacelor de proba

Buna ziua.Va solicit parerea, cu privire la legalitatea efectuarii expertizelor medico-legale in faza premergatoare U.P.,intre-o cauza penala ce dateaza din 2007 si care viza acuzatii de malpraxis medical.Dupa o prima expertiza efectuata la INML-MM si declarata neconcludenta,s-a solicitat o noua expertiza pe documente,pentru care ofiterul judiciar a cerut si avizul comisiei de avizare si control.Raportul noii expertize a infirmat acuzatiile de malpraxis si toate materialele radiografice in original, pe care le-am pus la dispozitia comisiei de expertiza, mi-au fost confiscate sub pretextul ca ar constitui probe judiciare.Dosarul a primit NUP in 2010,decizie mentinuta prin sentinta definitiva,datorita tardivitatii introducerii cererii la instanta.Desi pare o cauza pierduta,merita sa-mi confirme cineva , daca nu constituie abuzuri efectuarea expertizelor in general si a noii expertize cu avizarea comisiei de control in special,in faza premergatoare U.P.Documentele medicale radiografice in original sunt probe judiciare in aceasta faza si pot fi confiscate, daca nu au fost expertizate?
Cel mai recent răspuns: caroll , utilizator 12:13, 4 Mai 2011
Actele premergatoare inceperii urmaririi penale sunt conf.art.224 al.1 si 2 c.pr.pen , actele de investigatie , cele de strangere de date efectuate pentru a se constata daca sunt indeplinite conditiile legale ca sa se dispuna inceperea urmaririi penale.Aceste acte premergatoare consta in acte de investigatie , de strangere a mijloacelor materiale de proba , ridicari de inscrisuri , ascultarea unor persoane sau efectuarea de constatari tehnico - stiintifice sau medico - legale,tocmai pentru a se constata daca trebuie dispusa inceperea urmaririi penale.
In mod legal s-a procedat la administrarea probelor cu expertize medico - legale in faza premergatoare , aceste probe , fiind determinate in luarea masurii inceperii urmaririi penale.

Nu am inteles exact la ce fel de "confiscare" a radiografiilor va referiti
Prin confiscare am desemnat abuzul INML-lui de a retine documente radiografice in original,desi nu are acest drept, fapt demonstrat prin jurisprudenta contengiosului administrativ,stabilindu-se ca documentele ce au servit la efectuarea expertizelor medico-legale, pot fi restituite in baza dreptului legitim privat al persoanei care solicita restituirea acestora,aplicandu-se prevederile art.1 din Legea nr.554/2004(decizia nr.3489/15.10.2008,ICCJ-Sectia contengios administrativ). Referitor la expertizele med-legale din faza actelor premergatoare,persista neclaritatile cu privire la efectuarea unor acte de procedura in aceasta faza,care nu face parte din procesul penal.Expertiza med.-legala efectuata in faza actelor premergatoare, se poate efectua fara respectarea procedurilor,care nu trebuie in mod obligatoriu urmate.Atunci care este legalitatea emiterii rezolutiei de NUP,avand ca fundament concluziile unei expertize efectuate arbitrar?
Acestea sunt probleme legate de cunoasterea actelor si lucrarilor dosarului cauzei.
Eu v-am raspuns ca din punct de vedere juridic se poate administra aceasta proba .
Cu privire la situatiile la care va referiti si care tin de cunoasterea cauzei , nimeni nu poate avansa pareri in necunostinta de cauza.
Incercatri sa luati legatura cu un avocat care sa emita o parere dupa consultarea dosarului , dar mai ales sa constate daca se mai poate intreprinde ceva dupa atata timp
Va multumesc pentru raspuns,dar in privinta legalitatii efectuarii expertizei medico-legale in faza actelor premergatoare lucrurile nu sunt de loc clare.Noul Cod penal prevede dispunerea expertizei med.-legale numai in faza urmaririi penale,in tratatele de drept penal se sustine acelasi lucru,iar prin Legea 202/2010 se stabileste ca in faza actelor premergatoare nu se dispun lucrari reglementate prin proceduri cuprinse in Codul Penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs la sentinta definitiva caroll caroll Buna ziua.O sentinta definitiva pe motiv de tardivitate, cu care s-a solutionat o plangere in fata instantei impotriva rezolutieI de NUP, data de procuror ,mai ... (vezi toată discuția)
Probe inainte de inceperea urmaririi penale newklear newklear Curtea Constitutionala a decis ca probele obtinute inaintea inceperii urmaririi penale sunt ilegale. Prin urmare, inregistrarile efectuate inaintea acestei ... (vezi toată discuția)
Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)